Een elftal dat gekmakende fouten blijft maken

4 februari 2024 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Als we alleen al zien hoe de eerste tegengoal van Vitesse in het met 0-2 verloren thuisduel tegen Go Ahead Eagles viel, dan weten we dat de ploeg van trainer Sturing een absolute degradatiekandidaat is. Een elftal dat zulke gekmakende fouten blijft maken, zal niet veel punten meer gaan halen.

Als dat het enige euvel zou zijn dan was er nog wel wat hoop. Maar er komt het hele seizoen al bij dat enkele posities in het elftal zorgelijk slecht bezet zijn, dat het combinatievermogen, vriendelijk gezegd, uiterst matig is en dat de creativiteit om tot kansen te komen vrijwel ontbreekt.

De tegenstander uit Deventer heeft echt geen wonderploeg, maar die is bij vlagen wél in staat om een bekeken positiespelletje te spelen, waarbij de bal snel van voet tot voet gaat met gebruikmaking van vrije ruimtes. Bij Vitesse zijn snelle combinaties over meerdere schijven uitzondering. Bijna altijd ligt de balsnelheid te laag en duurt het nemen van beslissingen aan de bal te lang, waardoor iedere verrassing bij voorbaat al uit het spel is. En gaat het eens een keer over een aantal schijven goed, dan verpest een waardeloze vervolgbal alles. Het drijft de supporters, en ik denk ook Sturing c.s., bijna tot waanzin.

We kunnen alweer een wedstrijd waarin de geelzwarte formatie punten had móéten halen, afstrepen. Op naar de volgende, in Almelo bij Heracles. En gaf ik voor het duel met de Deventenaren nog, op basis van hopen tegen beter weten in, een optimistische prognose, voor de klus bij de Tukkers ga ik dat echt niet meer doen.

Ik heb er geen trek in om alle spelers door te nemen, maar plaats hier en daar kanttekeningen.

Eerst iets over doelman Room. Hij verrichtte weer een aantal goede reddingen, maar de eerste tegengoal was een zware taxatiefout van hem. En ik heb ook weer twee situaties gezien waarin het gevaarlijk werd, omdat deze keeper bij hoge voorzetten totaal niet van zijn lijn af durft te komen. Tweede man Schubert heeft na zijn kamikaze-actie rond de middenlijn bij Tottenham Hotspur nooit meer een kans gekregen, maar de Duitser kan wel degelijk keepen en heeft wél lef. Daar had hij indertijd zelfs te veel van, maar ik denk dat hij dat tegenwoordig wel kan inkaderen. Jammer dat hij definitief op de achtergrond is geraakt.

Groot probleem zijn de backposities. Arcus mag dan een paar keer per wedstrijd aardig mee combineren aan de rechterzijkant, als het in de rechterzone op verdedigen aankomt, is de Haïtiaan in geen velden of wegen te bekennen. Onacceptabel.

Pinto, zijn collega op de andere flank begint zich opbouwend en aanvallend eindelijk iets meer te laten zien, zijn tegenstander Adekanye toonde aan dat de Luxemburger een zeer beperkte verdediger is. Hij werd door de Nigeriaan een aantal keren voorbijgelopen alsof hij er niet stond. Niet snel genoeg, niet wendbaar genoeg. Zorgwekkend in het kwadraat.

Meerdink toonde zich als spits direct al een aanwinst, maar die jongen kan het natuurlijk niet alleen. Als Pröpper fit achter hem zou staan, was hij verzekerd van lepe aanvoer, maar mijn gevoel over Davy bleek deze week helaas juist te zijn. Heel triest vooral voor hemzelf, maar ik denk dat het voor de sympathieke Arnhemmer einde verhaal is. Intelligente passes vanuit de middenlinie vallen van de andere middenvelders nauwelijks te verwachten.

Zijn er andere spelers die de spits uit Winterswijk kunnen helpen? Kozlowski bijvoorbeeld? De Pool kan dat in potentie wel, maar het is het bij hem al tijden lang allemaal net niet.

Kan Boutrah dat? De Fransman is snel en doet het de laatste tijd wat beter, maar er gaat bij hem toch nog te veel fout om van grote waarde te zijn.

De Regt dan? Ik zou zeggen van wel, met zijn snelheid en opportunisme, maar hij speelde dit keer een uiterst zwakke wedstrijd.

Kan de debuterende invaller Hadj-Moussa iets betekenen? De Algerijns-Franse speler heeft snelheid, een passeeractie en lef, maar was in de passing een aantal keren slordig. Al met al een aardig debuut, maar verder is het afwachten.

Verder hebben we de nieuwe 18-jarige rechterspits Mazilu bij PEC Zwolle tijdens een invalbeurt van vijf minuten een paar aardige dingen zien doen, maar daar kunnen we nog geen conclusies uit trekken.

Van de nieuwe aanvallende middenvelder Paxten Aaronson weten we nog niets, maar wat zou het goed uitkomen, als hij het uitstekend gaat doen en wel zo snel mogelijk. Het zou een grote meevaller zijn.

Meerdink is dus een directe versterking, van de andere drie huurlingen is nog maar de vraag of die er meteen staan. De ervaring leert dat dit soort jonge spelers in een andere omgeving moet wennen en in eerste instantie grillig speelt. Bij Vitesse luidt de noodklok loeihard, dus in Arnhem is geen tijd voor acclimatisering.

Nou, Vitesse gaat eerst woensdag het kunstgras in Leeuwarden op voor de beker en dan zaterdag door naar Almelo. De competitie heeft uiteraard zwaar de prioriteit, verlies in Almelo zou de strop om de nek van Vitesse nog verder aantrekken. Het is helaas het meest voor de hand liggende scenario voor de club het komende voetbalweekend.

Vitesse-Go Ahead Eagles 0-2

37. O. Edvardsen 0-1, 90. Breum 0-2