Een blamage, maar het is te vroeg om te wanhopen

25 november 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Na een redelijke eerste helft werd het voor Vitesse uit tegen Ajax uiteindelijk een complete afgang. De ploeg van de debuterende interim-trainer Edward Sturing werd na de thee compleet overklast en mocht met een 5-0 nederlaag nog niet eens mopperen.

Ik was er al bang voor, Vitesse trof Ajax te laat in het seizoen. Van ’t Schip heeft de functie van trainer in Amsterdam overgenomen en slaagt er in om een logisch en vrij goed elftal de wei in te sturen. Vervelende vedettes als Bergwijn en Berghuis, die de trainers Heitinga en Steijn in de steek lieten, zijn nu plotseling weer gemotiveerd. Taylor, die worstelde met zijn vorm, komt er steeds beter in. We moeten niet vergeten dat dit internationals zijn, die veel kunnen, maar lange tijd ver beneden hun niveau hebben gepresteerd. En de door Ajax aangetrokken nieuwe spelers hebben weliswaar veel te veel gekost en zijn lang niet van het niveau van hun voorgangers, maar een aantal van hen kan natuurlijk toch wel aardig voetballen.

Extra pech voor de Arnhemse formatie was dat centrale verdediger Sutalo door een blessure niet inzetbaar was bij Ajax. De Kroatische international speelt alleen maar breed of terug, durft geen bal vooruit te spelen. Nu hij er niet bij was, liep de opbouw bij Ajax veel beter.

Over de eerste helft van Vitesse was ik nog wel redelijk tevreden. Er zat energie in het team, er werd geprobeerd druk te zetten en er werd bij vlagen aardig gecombineerd. De ploeg maakte in die fase een frisse indruk. De twee tegengoals in het eerste kwartier kwamen natuurlijk hard aan en het schitterende doelpunt van Hamulic bij een 1-0 stand had nooit afgekeurd mogen worden. De VAR had een lijn getrokken, waaruit niet kon worden geconstateerd of het wel of niet buitenspel was en de regels zijn dan zo dat de voor zijn beurt vlaggende grensrechter het voordeel van de twijfel krijgt. Het had op dat moment 1-1 moeten zijn, nu werd het even later 2-0.

De manier waarop die twee eerste tegendoelpunten konden vallen en de hele tweede helft geven te denken. De Vitessespelers kwamen overal één of meer stappen te laat en het werd daardoor een schiettent die tot een nog grotere blamage dan de 5-0 had kunnen leiden. Afschuwelijk om aan te zien, thuis voor de buis en helemaal voor de bijna zeshonderd toch weer meegereisde fans.

Maar goed, het is te vroeg om te wanhopen. Ajax is veel beter dan hun eerdere spel en resultaten doen vermoeden en het Vitesse van dit seizoen mag van die ploeg verliezen. In de komende wedstrijden tegen Fortuna Sittard, Heracles Almelo en Almere City FC zal het moeten gebeuren. Dan moeten veel punten worden behaald. Dat zal voor Sturing en zijn mannen een zware klus worden, maar met het lef en de intensiteit van de eerste helft in Amsterdam acht ik dat niet geheel onmogelijk.

Het wordt met deze selectie wel heel moeilijk, want ook in Amsterdam rammelde de defensie en speelde de aanval weer te weinig klaar. Het is veelzeggend dat de geelzwarte formatie op dit moment veruit het slechtste doelsaldo van alle ploegen in de Eredivisie heeft.

Uitblinkers kende de formatie van Sturing in Amsterdam niet. Manhoef stichtte in de eerste helft nog wel gevaar. Boutrah had in die fase twee goede acties en Hamulic scoorde dat fantastische afgekeurde doelpunt. Verder toonde Meulensteen eindelijk een betere vorm, maar hij viel in de rust jammer genoeg geblesseerd uit. Het zit Vitesse wat dat betreft bepaald niet mee. Fofana en Jonathans zijn langdurig uitgevallen, Pinto is tot na de winterstop niet beschikbaar, de rentree van Pröpper laat nog steeds op zich wachten.

Voor de geplaagde Arnhemse formatie en de nieuwe trainersstaf is het zaak om de Amsterdamse afstraffing snel te vergeten en voort te gaan op het pad van de eerste helft. Met lef en intensiteit de drie wedstrijden tot de winterstop aanpakken en dan maar kijken waar dat toe leidt. Ik wens het nieuwe trainerstrio Sturing, Hofs en Cornelisse veel geluk, gezien de beperkingen van de selectie zullen ze dat zeker nodig hebben.

Ajax-Vitesse 5-0
3. Hato 1-0, 12. Hlynsson 2-0, 50. Oroz (e.d) 3-0, 58. Akpom 4-0, 67. Taylor 5-0