Een beschamende vertoning

15 september 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Op de prestatie van Vitesse bij PSV kunnen alle negatieve superlatieven worden losgelaten die bestaan, ze zijn allemaal van toepassing. Ik vind dan het woord ‘beschamend’ nog het meest treffend.

Als supporter ben je graag trots op je ploeg, na de wanvertoning in het Philips Stadion zak je het liefst door de grond. Als je niet beter wist, zou je denken dat met de schutterende formatie in het geelzwart de degradatiekandidaat bij uitstek aan het werk was.

Niets, maar dan ook helemaal niets, klopte er van bij de ploeg van trainer Slutsky. Om te beginnen de tactiek. De defensief ingestelde Rus had voor betonvoetbal gekozen. Met zijn allen voor eigen doel hangen en hopen op een counter. Niet mijn systeem, want je geeft de tegenstander de bal en die doet daarmee vertrouwen op, maar als alles meezit, kan het resultaat opleveren. Als Tannane en Matavz de grote kansen in de eerste helft hadden benut, had de wedstrijd misschien heel anders kunnen lopen.

Dat gebeurde niet, want door de blunder van Obispo kwam Vitesse al snel met 1-0 achter. Daarmee viel de ultra-verdedigende tactiek in duigen en was er alle reden om initiatief te gaan nemen en meer voor de aanval te gaan kiezen. Maar nee hoor, als een lelijk eendje in de Eredivisie dat zich met de moed der wanhoop door de competitie worstelt, bleef Vitesse volharden in angsthazenvoetbal, uitsluitend gericht op schadebeperking. Het is eigenlijk maar goed dat dit verderfelijke voetbal uiteindelijk toch nog is afgestraft met een grote nederlaag. Misschien verscherpt het de al langer bestaande discussie om voor moediger voetbal te kiezen.

Slutsky kiest steevast voor een twee spitsensysteem met als pionnen voorin Matavz en Linssen. De Sloveen is heilig bij de Russische trainer en wordt door menigeen als een topper gezien, maar ik zal blij zijn als hij ophoepelt. De slapjanus eerste klas raakte voor de zoveelste keer geen knikker en miste ook nog eens jammerlijk bij de grote kans die hij kreeg. En Linssen wordt op deze manier ook niet op de beste manier gebruikt. Hij zit in zijn kracht als hij vanaf de linksbuitenplaats verrassend in het midden kan opduiken. Nu moet hij veel te grote ruimtes bestrijken en loopt er meestal een centrale verdediger in zijn nek te hijgen.

Afstappen van dit systeem is met dit spelersbestand moeilijk, want Vitesse heeft, als we Linssen als zodanig meetellen, met Dicko erbij maar liefst vijf centrumspitsen in de selectie en geen enkele buitenspeler. De Frans-Malinese speler deed voor het eerst een poosje mee en maakte een redelijke indruk. Hij is volgens technisch directeur Mo Allach voor de vleugels gehaald, maar geeft zelf aan dat hij een centrumspits is en in die rol viel hij ook in. Hoe zouden Darfalou en de eigen jeugdspeler Buitink zich voelen nu deze nieuweling hen in de hiërarchie voorbij is gestreefd?

De door Slutsky aanbevolen Dicko zal van hem ongetwijfeld veel speeltijd gaan krijgen. De Rus zal aanvoerder Linssen en zijn favoriet Matavz niet passeren, dus moet hij schipperen. Er zijn dan twee mogelijkheden: hij laat Dicko regelmatig als spits invallen, of hij geeft hem een basisplaats op de voor de speler gekunstelde buitenpositie. In die laatste optie zou Vitesse dan 4-3-3 gaan spelen, een systeem waarin het wat eenvoudiger is om vroeg druk te zetten op de tegenstander en op die manier initiatief te nemen en voor de aanval te kiezen. Maar goed, als voor die formatie wordt gekozen en iedereen gaat weer achteruitlopen, blijft de schijterigheid die de periode Slutsky tot nu toe kenmerkt gewoon over de ploeg hangen.

Het tactische idee achter de wissel van Grot begreep ik ook al niet. Hij was in mijn ogen de enige speler die een aantal goede acties had. Naast doelman Pasveer, die zich niet kon onderscheiden, maar aan wie niets te verwijten viel, was hij de enige die een kleine voldoende scoorde.

Zoals ik vorige week al aangaf, zal Lelieveld in verdedigend opzicht nog moeten groeien. Dat werd in Eindhoven op pijnlijke wijze bevestigd. Of de jonge speler uit de eigen voetbalacademie die kans krijgt, is zeer de vraag nu Vitesse op de valreep met Dasa in plaats van een linksback een rechtsback in huis heeft gehaald. Het ziet er daardoor naar uit dat de ontwikkeling van Lelieveld wordt belemmerd, terwijl de matige linksback Clark bij gebrek aan concurrentie een masker krijgt aangemeten om maar te kunnen spelen. Wie het begrijpt, mag het zeggen.

Tot slot nog iets over Bazoer. Zo spelend, alles in een tempo, traag, op het oog zonder bezieling, heeft hij geen enkele meerwaarde. Sterker nog, bij mij zou hij het eindsignaal in Eindhoven niet hebben gehaald.

Eén voordeel is er, ook een geweldige zeperd kost slechts drie punten. Even flink slikken en op naar de Airborne-wedstrijd.

PSV-Vitesse 5-0
18. Malen 1-0, 36. Malen 2-0, 46. Malen 3-0, 83. Malen 4-0, 89. Malen 5-0.