Een belabberde, laffe eerste helft

7 oktober 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Een ploeg die zo’n belabberde en laffe eerste helft speelt als Vitesse, moet zich diep schamen en verdient ook niet eens meer om te winnen. De ploeg van trainer Phillip Cocu rehabiliteerde zich na rust enigszins, maar kwam thuis tegen Excelsior Rotterdam terecht niet verder dan 0-0.

Wat bezielt een trainersstaf om zijn ploeg tactisch zo te laten spelen als Vitesse in dat eerste bedrijf? Laf, tempoloos, ideeënloos. Het initiatief volledig aan de tegenstander latend. Alleen maar achter de feiten aanlopend. Nooit de indruk gevend om als ploeg samen alles te geven voor een goed resultaat. Werkelijk onthutsend dat gebrek aan samenwerking en intensiteit.

Cocu en zijn gezelschap mogen de handjes dichtknijpen dat Excelsior geen enkele scherpte voor de goal toonde. Qua positiespel werd de Arnhemse formatie compleet overklast. Puur door eigen schuld. Door angst en labbekakkerigheid, in combinatie met tactisch falen. Door persoonlijk ongemak zat ik nog steeds niet in het stadion, maar ik had te doen met de supporters die dit gestuntel live moesten aanzien.

Dat het ook anders kan, bewees de tweede helft. Het goed druk zetten hebben de mannen van Cocu totaal niet onder de knie, maar alleen al met beleving uitgevoerde pogingen daartoe brachten de ploeg in de wedstrijd. Na nul doelpogingen voor rust, kwamen er na rust een stuk of twintig en ontstond ook een aantal kansen. Excelsiordoelman Van Gassel moest in die fase alsnog een aantal goede reddingen verrichten om de nul te houden.

De tactiek van voor de rust is domweg onacceptabel. Leuk, dat reparatiewerk in de rust, maar de technische staf moet eens goed in de spiegel kijken. Dat slappe, bange gedoe is namelijk geen incident, dat hebben we dit seizoen al vele malen gezien. Ga eens met de selectie aan de gang om ze te leren ALS ELFTAL druk te zetten. Iedereen moet daaraan meedoen, tot en met de keeper. Als de ploeg dat goed zou doen, zouden regelmatig op de helft van de tegenstander ballen worden veroverd en zou het gemakkelijker zijn om tot kansen te komen. Op die tactiek is heel goed te trainen.

Als ik Cocu dan na afloop hoor, steekt hij de hand niet in eigen boezem. Het druk zetten was niet goed in de eerste helft, de intensiteit ook niet, aldus de trainer. Goed geconstateerd, maar dat moet je je als trainer aantrekken.

Cocu speelde ook met vuur om Arcus te laten spelen tegen de beste man van Excelsior, Driouech. Gelukkig had de in andere wedstrijden uitblinkende Marokkaan een offday, anders was het fout afgelopen. De Haïtiaan heeft namelijk geen kaas gegeten van verdedigen. Hij wil graag en levert aanvallend van tijd tot tijd een aardige bijdrage, maar defensief blijft het kwakkelen met hem. De 17-jarige Egbring verving hem goed in de tweede helft, laat die jongen maar gewoon staan.

Opvallend vond ik dat uitgerekend de voor zijn team sleurende jongeling De Regt naar de kant moest. En ronduit merkwaardig was dat de creatieve Jonathans geen minuut speeltijd kreeg. Geef de eigen jeugd toch veel meer kansen, die hebben de gunfactor en zijn eerder beter dan minder dan de gehuurde of gekochte spelers die op hun plaats staan.

We konden de spits Voelkering Persson voor het eerst wat langer in actie zien. De Zweed kreeg al snel een goede kans, waarbij hij de bal goed meenam en redelijk inschoot. Bij een tweede uitstekende mogelijkheid faalde hij. Gezien zijn totale bijdrage aan deze wedstrijd heb ik op dit moment geen enkele reden om te denken dat hij een echte meerwaarde voor de ploeg gaat zijn.

Na de irritante onderbreking vanwege de EK-kwalificatie gaat Vitesse naar Feyenoord. De kans op puntenwinst in Rotterdam acht ik minder dan één procent. In tactisch opzicht moet het vizier vooral worden gericht op de wedstrijden daarna, tegen PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en SC Heerenveen. Ik adviseer Cocu om de komende weken te gebruiken om juist voor dat soort wedstrijden te trainen op een moedige tactiek, die met intensiteit wordt uitgevoerd. Om uit te gaan van eigen kracht. Dat zal vast af en toe mis gaan, maar levert per saldo meer punten op en is leuk om te zien.

Vitesse-Excelsior Rotterdam 0-0