Een afstraffing met 4-0 of 5-0 zou verdiend zijn geweest

24 september 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

En weer ging het gruwelijk mis. Het was een wonder dat de nederlaag van Vitesse bij Sparta Rotterdam tot 1-0 beperkt bleef. Het geelzwarte gezelschap leverde namelijk een dusdanig belabberde prestatie dat een  afstraffing met 4-0 of 5-0 verdiend zou zijn geweest.  

Het is na de wanvertoning van vorige week tegen RKC Waalwijk nauwelijks voorstelbaar, maar Vitesse slaagde er op Het Kasteel in om een nóg bedroevender niveau aan te tikken. Het was in alle opzichten mijlenver beneden de maat. Verdedigend, opbouwend én aanvallend. Alleen doelman Room kon zich aan de malaise onttrekken, al waren zijn voortzettingen aan de bal even zwak als die van zijn ploeggenoten.

Misschien is het goed als spelers en trainers bij de evaluatie ook de wedstrijd van Excelsior Rotterdam bij SC Heerenveen terugkijken. Niet alleen omdat die ploeg binnenkort in Arnhem op bezoek komt. Ook is interessant dat die kleine club, met een vergelijkbaar laag transferbudget als Vitesse, er wél in is geslaagd om een zeer behoorlijke selectie samen te stellen. Technisch vaardige spelers, met lef spelend en in staat kansen te creëren en benutten.

Naast de durf die Sparta en Excelsior delen, hebben deze twee ploegen ook een veel hogere intensiteit van spelen dan die van Phillip Cocu. Balsnelheid, loopsnelheid, inzet in de duels, het gebeurt allemaal op honderd procent. Hoe hoog zou dat percentage bij Vitesse liggen op de verschillende onderdelen? Zestig, zeventig procent? Daar win je in de Eredivisie geen wedstrijden mee.

Dat halfslachtige opereren heeft in Arnhem ook met verregaande besluiteloosheid te maken. Spelers die achterin aan de bal komen, weten niet hoe ze het spel moeten vervolgen, soms door eigen onvermogen, vaak ook  door gebrek aan afspeelmogelijkheden in de diepte. Voor zover er al sprake is van positiespel, verloopt dit traag en zonder verrassing.

De ploeg lijdt aan aanvallende armoede. Technisch directeur Schmedes lijkt er niet in geslaagd om spelers vast te leggen die gevaar stichten en/of doelpunten maken. Boutrah kan niet overtuigen en raakte nu ook nog eens geblesseerd. Hamulic doet zijn stinkende best, heeft af en toe goede momenten, maar biedt toch ook te weinig. En Fofana schijnt een groot talent te zijn, maar heeft tijd nodig om in zijn ritme te komen. Bij zijn debuut in de basis kwam hij nog niet veel verder dan doelloos rondrennen.

De gebreken in de selectie nemen niet weg dat ook Cocu het een en ander te verwijten valt. Hoe raar het ook lijkt bij iemand die zo goed kon voetballen, ik heb de indruk dat hij niet goed ziet wat zijn elftal nodig heeft. Ook in Rotterdam maakte de trainer weer merkwaardige keuzes. Hij posteerde Cornelisse op de voor hem vreemde positie van middenvelder. Deze speler is als verdediger gewend om het spel voor zich te hebben. Op het middenveld kunnen de tegenstanders van alle kanten komen. Cornelisse hield daar geen rekening mee in de beginfase, verspeelde de bal en leidde zo de tegengoal in.

Logisch was geweest als de trainer Jonathans had opgesteld als vervanger van Manhoef. Wat heeft deze speler misdaan dat Cocu weer niet voor hem koos? Of was de keuze voor Cornelisse een tactische zet om Sparta te beteugelen? Als dat zo is, dan is die volkomen verkeerd uitgepakt.

Van de nieuwe spelers hebben Room, Tielemans, Pinto en misschien ook Hendriks voldoende kwaliteit. De andere nieuwelingen en ook bijvoorbeeld een basisspeler als Arcus vallen dusdanig tegen dat Cocu er beter aan doet om vanaf nu veel meer gebruik te maken van jongens uit de eigen jeugd. Die zijn zeker niet minder en kunnen elan en in sommige gevallen ook creativiteit toevoegen. Bovendien hebben zij de gunfactor bij de zo geteisterde supporters.

Als Vitesse op dezelfde manier blijft doormodderen kan de club alleen maar hopen dat FC Almere en FC Volendam er verder ook weinig van bakken. De trieste realiteit is namelijk dat alle andere Eredivisieploegen op dit moment beter zijn. Zoals het er nu uitziet, moet de formatie van trainer Cocu de komende weken, met wedstrijden tegen FC Twente, NEC en Excelsior Rotterdam, met angst en beven tegemoet zien.  

Sparta Rotterdam – Vitesse
6. Verschueren 1-0