Een afgang, een vernedering

17 december 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Een 5-0 nederlaag bij degradatiekandidaat Almere City FC. Het is  een afgang, een vernedering. Zelfs de grootste pessimist zal met een dergelijke afstraffing geen rekening hebben gehouden,

De Flevolanders mogen zeker hopen op behoud in de Eredivisie. Vitesse mag dat totaal niet. De Arnhemse ploeg moet zich schamen voor een wanprestatie zoals ik die in al die jaren waarin ik de ploeg support nog nooit heb gezien. Volgens mij heeft de geelzwarte formatie in Almere een negatief record gevestigd dat nog maar moeilijk kan worden overtroffen.

Schrale troost is dat het niet slechter meer kan. Maar zelfs als het een stuk minder beroerd gaat dan op deze middag in de polder, dan nog valt degradatie met deze incapabele spelersgroep niet te voorkomen. Vorige week tegen Heracles Almelo kreeg iedere supporter weer een sprankje hoop, maar na deze wedstrijd is die keihard en diep in de bodem geslagen.

Het spel was zo abominabel dat het niet eens zin heeft om er een uitgebreide analyse op los te laten. Het leek erop dat we naar een slecht recreantenteam zaten te kijken. Tempoloos, ideeënloos, niet in staat om de bal drie keer of meer naar dezelfde kleur te spelen en met een verdediging als een gatenkaas.

Alleen Manhoef zou ik deze middag een kleine voldoende willen geven, hij bracht op zijn eentje nog enkele keren gevaar. Al blijft het irritant dat hij na snelle dribbels vaak de rust mist voor een gericht schot of een goede pass. Alle overige basisspelers, inclusief doelman Room, scoorden een onvoldoende, de ene speler nog dieper dan de andere.

Het zou onzin zijn om deze belachelijk slechte totaalprestatie aan interim-trainer Sturing te wijten. Wel vind ik dat hij een fout heeft gemaakt door te kiezen voor jeugdspeler Van Zwam als rechtsback en hem ook nog eens de hele wedstrijd te laten staan. Deze jonge jongen is eigenlijk centrale verdediger, is nogal statisch en heeft moeite met snelle, beweeglijke buitenspelers. Tegen de rappe Cathline en Kitala viel hij door de mand en was hij schuldig aan drie tegentreffers. Bovendien heeft hij in de opbouw geen enkele inbreng. De 17-jarige Egbring is wél een echte rechtsback en had ik liever in de ploeg gezien.

Thuis voor de buis ben ik na de 3-0 al achter mijn laptop gaan zitten tikken, ik kon het niet meer aanzien. Arme uitsupporters, weer massaal opgekomen, in een uitvak met slecht zicht terecht gekomen en weer door de ploeg teleurgesteld, zelfs erger dan ooit. Logisch dat ik mensen het uitvak vroegtijdig zag verlaten. Er zit een grens aan wat een supporter kan verwerken. Hopelijk hebben deze trouwe fans het toch nog gezellig met elkaar in de bus, dan is de dag niet helemaal mislukt.

Hoe het verder moet, weet ik ook niet. We kunnen hopen op de rentree na de winterstop van Pröpper. In goeden doen zou hij meer voetbal in de ploeg kunnen brengen, maar na zo’n zware blessure zal hij tijd nodig hebben om op zijn niveau te komen. En dan nog, hij kan het niet alleen.

En welke trainer zal er dan voor de groep staan?  Sturing nog, of een ander? En komt er ondanks alle perikelen toch nog ruimte voor versterking van de selectie? Zo niet, dan ziet het er somber uit. Onderaan, met een doelsaldo dat zo negatief is dat het als een extra verliespunt telt.

En dan wacht donderdag nog de bekerwedstrijd thuis tegen SC Heerenveen. Die wedstrijd moet volgens de reglementen worden gespeeld, maar ik zit daar, net als waarschijnlijk heel veel anderen, niet bepaald op te wachten.

Almere City FC-Vitesse

28. Cathline 1-0, 43. Kitala 2-0, 82. Jacobs 3-0, 87. Pena 4-0, 90. Robinet 5-0.