Een aantal goede spelers, maar geen goed elftal

31 maart 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Aan de enorme rij onnodig verspeelde punten kunnen er weer twee worden toegevoegd. Ook bij ADO Den Haag liet Vitesse weer op uiterst knullige wijze de kans liggen om een zogenaamde laagvlieger te verslaan.

Dat is natuurlijk al lang geen toeval meer. Als een ploeg zo’n droevige balans overlegt tegen degradatiekandidaten moet de keiharde conclusie zijn dat het eigen niveau nauwelijks beter is dan dat van die in het nauw zittende clubs. Een pijnlijke constatering voor een club die dit seizoen tegen de top drie wilde aanschuren, maar de feiten liegen niet.

Het rare is dat Vitesse in den lande toch nog vrij hoog wordt aangeslagen. Dat hoor je regelmatig van analytici en bleek ook uit de blije reactie van Immers over het door ADO Den Haag behaalde punt. Ik moet echter tot mijn spijt melden dat hier sprake is van een groot misverstand. Vitesse heeft een aantal goede spelers, zoals Ødegaard, Serero en in Den Haag ook de jeugdige Buitink, maar daarmee nog geen goed elftal. Er lopen namelijk wekelijks wel enkele figuren in de ploeg die compleet disfunctioneren en sommige daarvan doen dat zelfs structureel.

De achterhoede spant in dit opzicht de kroon. De onzeker keepende Eduardo ziet voor zijn neus de verdedigend kwetsbare Van der Werff stuntelen en als hij naar links kijkt, krijgt hij de zichzelf hopeloos overschattende Büttner met zijn voetbalvreemde strapatsen in het vizier. Met drie van dergelijke lieden achterin wordt het wel heel lastig, zo niet schier onmogelijk om wedstrijden te winnen.

Van de vier keepers die Vitesse onder contract heeft, zijn er drie niet goed genoeg, de vierde ken ik niet. Het kan dus zijn dat trainer Slutsky voor onder de lat geen betere keus heeft. Maar, zoals ik al zo vaak heb geschreven, het beste verdedigingscentrum voor Vitesse is Clarke-Salter samen met Doekhi. En Büttner is verdedigend zo slecht dat hij als linksback niet valt te handhaven. De slimme Haagse trainer Groenendijk had zijn tactiek helemaal op de statische Van der Werff en de defensief hopeloze Büttner afgestemd en met succes.

Slutsky klaagt achteraf over het aantal tegengoals, maar hij is toch echt zelf degene die kiest voor Van der Werff en Büttner, twee garanties voor defensieve perikelen. Ik hoop dat de nieuwe/oude technisch directeur Allach zo verstandig is om de aflopende contracten van dit tweetal niet te verlengen.

Het zou te ver gaan om het puntenverlies alleen op genoemd duo te schuiven. Er waren er in Den Haag meer die tegenvielen. Zo vond ik Bero weer onhandige overtredingen maken en verder flets spelen. En Dauda liet zien totaal niet uit te voeten te kunnen op het middenveld, omdat hij niet de verfijnde techniek en het overzicht heeft om in kleinere ruimtes te spelen. Een miskleun van Slutsky om hem en niet Foor daar neer te zetten. Als de Ghanees al bruikbaar is dan als aanvaller.

Verder viel Darfalou belabberd in. De derde tegengoal begon bij een oliedom passje van hem, hij gaf uit vrije positie een voorzet die huizenhoog over alles en iedereen heen ging en hij miste een kans die een beetje spits fluitend inschiet. Die kans werd hem overigens prima aangeboden door invaller Matavz. Als niet-fan van deze speler moet ik daar uiteraard wel oog voor blijven houden. Het is voor hem en de club te hopen dat hij de positieve lijn van deze korte invalbeurt kan doortrekken. Door de blessure van Linssen en het voorlopig verre van overtuigende spel van Dauda en Darfalou worden de mogelijkheden voor de spitsposities namelijk wel erg beperkt. De veelbelovend in de basis debuterende Buitink kan dat probleem met zijn achttien jaar niet alleen en al helemaal niet blijvend oplossen.

Bij alle kritiek die ik op de tactische keuzes van Slutsky heb, geef ik hem wel een compliment voor het opstellen van Buitink. De trainer vond dat deze speler een goede indruk had gemaakt tijdens de training en gaf hem de kans. Dat vind ik een uitstekende redenatie met als uitkomst dat hij die jongen beloont en de rest van de groep scherp houdt.

Nu wacht de loodzware serie tegen AZ, PSV en FC Utrecht. Het zal uiterst moeilijk worden om tegen deze ploegen punten te halen en als er achterin niets verandert, acht ik dat zelfs onmogelijk. De play-offs gaan in gevaar komen, maar het instabiele Vitesse van dit seizoen heeft daar ook weinig te zoeken.

ADO Den Haag – Vitesse 3-3
7. Becker 1-0, 21. Buitink 1-1, 27. Buitink 1-2, 31. Immers 2-2, 42. Buitink 2-3, 76. Immers 3-3