‘Eagles’ ook met Oudendag onderuit

12 oktober 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Het door vele blessures geteisterde Arnhem Eagles kon zaterdag een beroep doen op Nick Oudendag, maar ook de international kon de basketballers van Arnhem Eagles niet aan winst helpen. BV Groningen won, met 84-69.

De zware weken zijn nog niet voorbij voor de basketballers van het fusieteam Arnhem Eagles en het Nijmeegse Wildcats. Liefst vijf blessures telt trainer-coach Jeroen Bolk bij zijn ploeg en dat is precies de helft van het potentieel.
Bolk kon zaterdag in Groningen wel een beroep doen op Nick Oudendag. De center van Oranje traint al een paar weken mee met de fusieclub om zo fit te blijven totdat hij weer ergens op het hoogste niveau kan aantreden. De international had afgelopen zomer een belangrijk aandeel in de kwalificatie van Oranje voor het EK. “Door al het blessureleed bij Arnhem Eagles is hij bereid ons ook in de competitie tijdelijk te ondersteunen. Dat is dus een behoorlijke luxe”, vertelde de ook al aan zijn knie geblesseerde center Guido Groenendijk van Arnhem Eagles.

De hulp van Oudendag bleek echter geen garantie voor een zege. “De thuisploeg schoot de lichten uit vanaf de drie meterlijn”, omschreef Groenendijk de schotkracht van de gastheren plastisch. “Het waren er in totaal veertien.”
Arnhem Eagles speelde zeker geen onverdienstelijke wedstrijd. Er werd prima verdedigd en ook de dominante ‘big guy’ van Groningen, Bas Rozendaal, werd volledig uit de wedstrijd gehouden door Oudendag. Hij kwam tot slechts 2 punten.
Het duel ging voor rust ook gelijk op, waarbij Groningen telkens een kleine voorsprong heeft van 4 punten. Arnhem Eagles leunde in het eerste kwart wel zwaar op Oudendag, die ook zorgde voor de eerste 8 punten. Bij rust leidde Groningen met 33-29.
Arnhem Eagles probeerde na rust de stand gelijk te trekken, maar Groningen deelde de eerste tikken uit. Rik Smid liet in vijf minuten vier driepunters voor de thuisploeg aantekenen en zo liep Groningen uit naar 51-39. Oudendag en Bronsema, de grote mannen onder het bord, hielden de schade in het derde kwart voor Arnhem Eagles beperkt: 61-51.
“In de eindfase kwamen we helaas niet meer binnen de acht punten”, vertelde Groenendijk, die door zijn knieblessure lijdzaam vanaf de kant moest toekijken. “Elke score van ons werd beantwoord, waardoor het verschil 10 punten bleef.
In de laatste minuut scoorde Groningen ook nog twee driepunters, waardoor het verschil opliep naar 84-69.”
Arnhem Eagles speelt komend weekeinde een bekerwedstrijd tegen Attacus Veghel en is de week daarna vrij. Over drie weken staat pas weer een competitiewedstrijd op het programma. De vraag is of Oudendag er dan nog bij is, maar Arnhem Eagles hoopt in ieder geval op de rentree van enkele geblesseerde spelers.

BV Groningen – Arnhem Eagles 84-69 (kwartstanden: 17-13, 16-16, 28-22, 23-18)
Scores Arnhem Eagles: Nick Oudendag 18, Nick Bomhof 18, Eelco Bronsema 13, Rick van der Graaf 9, Kasper Rijkers 7, Bas de Leeuw 4