Droomloting: Bugter tegen Kramer

27 februari 2014 | Van onze AS-redactie

Het was de mooist denkbare loting. Schaatser Luuc Bugter (20) uit Elden komt vrijdagavond in de eerste rit op de 500 meter tijdens het NK allround in actie tegen Sven Kramer. “Tegen de beste schaatser van de wereld. Geweldig”, vertelde Bugter donderdag.

Bugter stond voor het Nederlands kampioenschap allround, vrijdag, zaterdag en zondag in het Olympisch Stadion in Amsterdam, aanvankelijk als tweede reserve op de deelnemerslijst. Omdat onder anderen Mark Tuitert en Stefan Groothuis hebben gekozen voor het NK sprint, kwam er voor Bugter een plek vrij.
“Ik was er niet door verrast. Ik was al van deelname uitgegaan”, vertelde Bugter donderdag. “Ik hoorde het op het trainingskamp in Spanje met mijn wielerploeg.”
Deelname aan het NK schaatsen heeft Bugter niet van gedachten kunnen veranderen om toch de ijzers blijvend onder te binden. “Ik heb geen twijfel. Ik blijf schaatsen, maar de focus ligt op het wielrennen. Maar afgelopen week heb ik toch weer meer op de schaats gestaan om me goed op het NK voor te bereiden.”

Bugter lootte in de eerste rit op de 500 meter uitgerekend Sven Kramer. “Als je tegen Sven Kramer moet rijden, voel je wel wat extra spanning”, bekende Bugter. “Maar het feit dat ik me heb geplaatst voor het NK is al het hoogtepunt van het schaatsseizoen. Ik maak me daarom ook niet al te druk, maar ga wel mijn uiterste best doen.”
De Eldenaar toont zich realist. ”Om de eerste plekken doe ik niet mee, maar ik wil ook geen laatste worden. Druk leg ik mezelf niet op, ik wil wel het maximale eruit halen.”
Zaterdag volgt de 5000 meter met Lucas van Alphen als tegenstander. Zondag staan de 1500 meter en de 10 kilometer op het programma. Bugter: “Op de 10 kilometer rijden de eerste acht. Het is niet de verwachting dat ik daar rijd. Zaterdag is een belangrijke dag. De 5 kilometer is mijn sterkste afstand. Daar wil ik een goed gevoel aan overhouden.”

Loting
Mannen, 500 meter, vrijdag:
1e rit: Bugter – Kramer, 2e rit: Groeneveld – Terpstra, 3e rit: De Jong – Van der Kieft, 4e rit: Heemskerk – Kwant, 5e rit: De Vos – Jorritsma, 6e rit: Cazemier – Van Beek, 7e rit: Vriend – Bloemen, 8e rit: Groen – Hermans, 9e rit: Wymenga – De Vries, 10e rit: Rotteveel – Verweij, 11e rit: Blokhuijsen – Van Alphen, 12e rit: Ket – Olde Heuvel.

5000 meter, zaterdag: 1e rit: Kwant – Groen, 2e rit: Vriend – Terpstra, 3e rit: Wymenga – Heemskerk, 4e rit: Ket – Jorritsma, 5e rit: Bugter – Van Alphen, 6e rit: Cazemier – Van Beek, 7e rit: Olde Heuvel – Groeneveld, 8e rit: Van der Kieft – Hermans, 9e rit: De Vos – Rotteveel, 10e rit: Bloemen – Kramer, 11e rit: Blokhuijsen – Verweij, 12e rit: De Jong – De Vries.