Droom komt uit voor Yondi Schmidt

2 januari 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie
 
Wielrenner Yondi Schmidt maakt vrijdagavond zijn opwachting in Zesdaagse van Rotterdam, die van 2 tot en met 7 januari in sportpaleis ‘Ahoy’ wordt gehouden. ‘Een droom die uitkomt’, zegt de in Arnhem woonachtige Schmidt, die in zijn geboortestad een koppel vormt met Michael Vingerling.

 

In sportpaleis Ahoy’ maakt Schmidt (27) in het hoofdprogramma zijn debuut als zesdaagserenner. “Dat het in Rotterdam is, geeft een extra dimensie”, vertelt Schmidt. “Het is toch mijn thuishaven. Mijn hele familie komt uit Rotterdam en mijn vader vertelde altijd al veel over Ahoy’. En met Michael Vingerling vorm ik een Rotterdams koppel en rijden we voor vier-, vijfduizend man. Ik kijk er enorm naar uit.”
Een favorietenrol is er niet weggelegd voor Schmidt en zijn maatje. Daarvoor is het deelnemersveld te sterk. Zo verschijnen de Europese kampioenen Andreas Graf en Andreas Müller uit Oostenrijk en de Spaanse wereldkampioenen David Muntaner en Albert Torres aan de start. Ook de titelverdedigers, de Belg Iljo Keisse en Niki Terpstra (winnaar Parijs – Roubaix), geven acte de présence. Schmidt: “Wij behoren niet bij de top. Als koppel missen we daarvoor nog de ervaring en het niveau. Michael heeft die ervaring al wel. Hij rijdt voor de derde keer in Rotterdam.”

Schmidt is net op tijd hersteld voor de Zesdaagse van Rotterdam. Enkele weken terug kwam hij zwaar ten val bij een training. “Het voelde toen alsof ik mijn sleutelbeen had gebroken. Dat bleek gelukkig niet geval, maar het was wel zwaar gekneusd.”
Mede door de fysieke ongemakken bracht het NK baanwielrennen in Apeldoorn, afgelopen weekeinde, voor Schmidt niet wat hij er van had gehoopt. “De bedoeling was dat ik daar stappen zou zetten, maar het NK was voor mij niet positief. Ik was niet in topvorm en heb er niet goed gereden. Achteraf kun je zeggen dat ik nog blij moest zijn dat ik mee kon doen.”
Op het onderdeel individuele achtervolging schoot Schmidt op het NK als een komeet uit de startblokken, maar kwam aan het einde te kort. “Zo’n race moet je goed indelen, maar ik merkte al vlug dat ik veel te snel was gestart. Je moet volle bak beginnen en dan in het ritme komen, maar ik ben te hard doorgegaan. Dan zie je dat ik nog de ervaring mis en dat wordt keihard afgestraft.”
Op de scratch, een individuele wedstrijd over zestig ronden, was er op het NK ook geen podiumplaats. “Tot veertig ronden stond iedereen er nog goed voor, maar toen sprongen er drie man weg en bleven voor. Dan zijn de medailles vergeven en is het gewoon uitrijden. Het was wel mooi dat Michael Vingerling, mijn maatje in de Zesdaagse, de nationale titel won.”

Titels en overwinningen. Schmidt grossierde erin, nadat hij eerst tot zijn negende had gevoetbald. “Ik kon als klein jongetje niet overweg met teamsport”, legt Schmidt uit. “Ik deed altijd heel erg mijn best. Maar een paar anderen niet en als we dan verloren kon ik daar heel slecht tegen.”
Door zijn vader belandde Schmidt als klein mannetje in de wielrennerij. “Mijn pa is net geen prof geworden. Dus na het voetbal was wielrennen een logische stap”, vertelt Schmidt. “In mijn eerste wedstrijd op de weg in Spijkenisse werd ik zesde en daarna won ik in Poeldijk. Ik reed toen de Nederlandse kampioen op achterstand.”
Schmidt doorliep diverse nationale jeugdselecties en verhuisde op zijn 21e naar Papendal. In 2008 werd Schmidt zijn eerste nationale titel bij de elite in Poeldijk won Nederlands kampioen keirin bij de elite door Teun Mulder te verslaan.

Nadat Schmidt in 2011 het WK baanwielrennen in Apeldoorn miste door een kuitblessure, liet hij het sprinten voor wat het was en maakte een keuze voor duurrenner. “Er wordt tegenwoordig niet meer gesprint met een kleine versnelling, maar een grote. Ik ben explosief, maar niet zo sterk. Dan blijft het bij een top tien klassering. Dat is dan het hoogst haalbare en als duurrenner heb ik me in het verleden al laten zien”, verklaart Schmidt die beslissing.
Schmidt, student sportgezondheidsmanagement aan de HAN, heeft nog grote sportieve doelen. “Na de Zesdaagse komt er een rustperiode en maak ik een analyse. Maar de Olympische Spelen in Rio op de ploegenachtervolging staat hoog op mijn wensenlijstje.”
Schmidt, die in 2014 ook nog Nederlands kampioen op de weg werd bij de elite voor renners zonder contract, wil zich nu eerst laten zien tijdens de Zesdaagse van Rotterdam. Een goede prestatie kan hem helpen bij het vinden van een nieuwe hoofdsponsor, want Schmidt zit sinds 1 januari zonder.

*Foto homepage: Yondi Schmidt en zijn vriendin, atlete Jamie van Lieshout. 

Klik hier voor meer info over de 33e Zesdaagse van Rotterdam.


Een vertrouwd beeld. Yondi Schmidt gaat in Hendrik Ido Ambacht als eerste over de streep..