Driel – MASV krijgt enorme nasleep na vermeende kopstoot aan arbiter

20 september 2016 | Van onze AS-redactie

De tuchtcommissie krijgt nog een heel kluif aan het zondag gestaakte duel tussen MASV en Driel in de vierde klasse F. Arbiter Eric Philippo gaf drie keer rood aan MASV. Een van die prenten was voor doelman Raymond van Driel. Hij zou de arbiter een kopstoot hebben gegeven. Dat laatste wordt door iedereen bij MASV met grote stelligheid ontkend.

Alle commotie ontstond toen arbiter Philippo uit Deventer kort voor tijd Driel bij een 3-2 stand een vrije trap gaf wegens hands van MASV-doelman Raymond van Driel, die bij een uittrap buiten zijn strafschopgebied zou zijn gekomen. Daarvoor had de arbiter al twee treffers van MASV afgekeurd en na twintig minuten ook de grensrechter van de bezoekers weggestuurd. In het tumult bij de vrije trap kregen niet alleen Van Driel en Joshua Cortus de rode kaart. Later bleek ook Dave van der Kolk nog rood te hebben ontvangen. Philippo staakte vervolgens de wedstrijd en ging onder begeleiding van voorzitter Frans Essers en secretaris Frans Elbers, beiden van Driel, van het veld.

essers-fransEssers (foto) betreurt de gang van zaken, maar stelt met nadruk dat er verder weinig is gebeurd. “De spelers onderling hadden een bijzonder goed contact en ook met de trainer en met bestuursleden van MASV hebben wij na afloop gewoon een biertje gedronken in de bestuurskamer. Buiten hebben alle spelers gewoon rustig staan wachten.”
De voorzitter van Driel had niet gezien dat er door de doelman van MASV een kopstoot zou zijn uitgedeeld. “Ik heb niet waargenomen dat er een kopstoot aan de scheidsrechter is gegeven of een poging daartoe is ondernomen.”
Toen de scheidsrechter al in de kleedkamer was, probeerde ‘iemand van MASV’ nog wel de gang richting kleedkamer te bereiken. Volgens Essers zou het daarbij gaan om ‘de geblesseerde spits’ van MASV, die tijdens de rust door zijn elftalleider ook al een keer de wacht was aangezegd wegens wangedrag. drielxEssers: “Maar die jongen heeft de kleedkamer van de scheidsrechter nooit bereikt, want ik stond bij de deur. Hij tilde mij dertig centimeter op om mij weg te krijgen, maar ik hield de deurklink vast. Daarna liet hij me los. Het lukte hem dus niet om de gang richting kleedkamer te bereiken. Er was ook nog een andere persoon bij en toen is wel onze secretaris Frans Elbers achterover gevallen. Hij liep daarbij een buil op zijn achterhoofd op.”
Volgens Essers heeft arbiter Philippo van dit voorval niets meegekregen, omdat hij al in de kleedkamer zat.  “Maar de scheidsrechter heeft vanuit zijn kleedkamer wel zelf de politie gebeld. Dat hebben wij niet gedaan, omdat er niets meer aan de hand was.”

Het bestuur van MASV kwam maandagavond bijeen om de gebeurtenissen te bespreken. “Dit is verschrikkelijk voor de club”, vertelde MASV-voorzitter Eef Kasteel. “Want we zijn juist zo goed op weg en dan gebeurt dit. Maar mij is door iedereen gezegd, die erbij heeft gestaan, dat onze keeper absoluut geen kopstoot heeft uitgedeeld. Raymond heeft, nadat hij een vrije trap tegen kreeg, wel dicht bij de scheidsrechter gestaan. Als de scheidsrechter een rode kaart geeft omdat hij zich daarom bedreigd voelde, kan ik me dat wel voorstellen. Maar je moet niet gaan roepen dat je een kopstoot hebt gehad als dat niet zo is.”
Kasteel zegt verder dat het hem wel duidelijk is geworden dat de scheidsrechter ‘MASV aan het zoeken was’.  “De tweede goal van Driel zou buitenspel zijn geweest, maar het vlagsignaal werd genegeerd. Toen werd daarna ook onze grensrechter weggestuurd. Aan de andere kant ging hij wel in op de vlagsignalen en werden twee goals van ons afgekeurd.”
Volgens Kasteel was de rode kaart voor Vander Kolk een verrassing. “De club heeft daar melding van gehad van de KNVB en Dave zelf ook. Dave heeft mij al gebeld dat hij er niets van snapte, want hij zegt dat hij helemaal niets heeft gedaan. We moeten het dus allemaal goed uitzoeken en kijken hoe we hier richting KNVB mee omgaan.”
Ondanks de vele gesprekken zegt Kasteel, dat hij nog niet boven water heeft kunnen krijgen wat er gebeurd is bij de kleedkamer tussen twee bestuursleden van Driel en de twee personen van MASV. “We weten nog niet wie dat zijn geweest, maar dat zijn we nog aan het uitzoeken. Als club zijn we daar natuurlijk niet blij mee.”

Dat scheidsrechter Philippo al zondag ‘zijn belevenissen in Driel’ deelde met zijn Facebook-vrienden bevreemdt Kasteel. “Ik heb het gezien en daar begrijp ik niets van.”  

Zie ook: Arbiter voelt zich bedreigd, MASV – Driel gestaakt (klik hier)