Driehonderdste interlandgoal Estavana Polman

22 juli 2016 | Van onze AS-redactie

De Nederlandse handbalvrouwen lijken klaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van bondscoach Henk Groener en sterspeelster Estavana Polman (foto), beiden uit Arnhem, won donderdag in Eindhoven het vierlanden-toernooi, waaraan ook Zweden, Rusland en Montenegro meededen. In de gewonnen wedstrijden tegen Rusland (25-23) scoorde Polman woensdag haar 300e interlanddoelpunt.

Die zege op Rusland was nodig, omdat Oranje in de eerste wedstrijd van het toernooi haar meerdere had moeten erkennen in Zweden. Nederland kon een 12-9 voorsprong bij rust niet vasthouden. Bij 17-16 stond de ploeg van Henk Groener voor het laatst aan de voordelige kant van de score. Zweden liep via 17-21 vervolgens uit naar 20-25. Oranje begon daarna aan een inhaalrace, maar die strandde bij 25-26. Estavana Polman scoorde in dit duel zes keer.
Tegen Rusland nam Oranje een dag later revanche voor dat verlies. Polman scoorde op slag van rust met haar eerste goal van de wedstrijd haar driehonderdste interlanddoelpunt. De Arnhemse bepaalde de ruststand daarmee op 11-12. Na de hervatting bleven de Russinnen nog even aan de goede kant van de score, maar mede door nog twee treffers van Polman (totaal 3) zette Oranje een 15-17 achterstand om in een 19-17 voorsprong. Na een 19-19 stand sloeg Oranje in de slotfase toe: 25-23. Lois abbingh was met negen doelpunten de beste schutter van Oranje.

groenerDat alles tot grote tevredenheid van Henk Groener (foto). ‘We hebben ruim drie weken hard getraind en de omstandigheden tijdens de wedstrijden waren zwaar. Desondanks hebben we als ploeg prima gepresteerd en goed door kunnen wisselen. Tegen Zweden was het al goed, nu tegen Rusland hebben we er een schepje bovenop gedaan met een prima resultaat’, zo liet Groener op de website van het Nederlands Handbalverbond weten.

Door de winst op Rusland had Oranje nog kans op de eindzege in het toernooi. Een overwinning op Montenegro, dat zowel Rusland (27-26) als Zweden (29-27) had verslagen, was dan noodzakelijk. En die kwam er. Oranje presteerde optimaal en won zeer overtuigend van de verliezend finalist van de vorige Olympische Spelen in Londen. Na een 12-8 voorsprong bij rust, stond na zestig minuten een 23-13 9!) eindstand op het boord.

Rio 2016Oranje lijkt daarmee klaar voor Rio. De ploeg van de bondscoaches Henk Groener en Peter Portengen reist zondag vol vertrouwen af naar Brazilië. De Nederlandse  zijn ingedeeld in poule B en treffen daarin Frankrijk, Argeninië, Zuid-Korea, Zweden en Rusland. Oranje speelt op zaterdag 6 augustus de openingswedstrijd tegen Frankrijk. De eerste vier ploegen van de groep plaatsen zich voor de kwartfinales. De finale is op zaterdag 20 augustus.

Bron: nhv.nl