Dolle vreugde bij Oost-Arnhem

2 maart 2021 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem heeft zaterdag de eerste zege behaald in de Korfbal League. Dat zorgde niet alleen voor enorme vreugde, maar ook voor opluchting. In de slotfase gaf de thuisploeg na een 27-24 voorspong de winst namelijk nog bijna uit handen. Zes seconden voor tijd schoot Noa Kapteyn haar ploeg in het duel met Groen Geel alsnog naar de overwinning: 28-27.

Noa Kapteyn straalt na haar winnende treffer. Willemien Kragt (1), Rick Verdouw (6) en Matthijs Baerends zijn ook blij. (Foto: Gertrude de Vries)

Het hele team en de staf danste na afloop van vreugde, de opluchting was er vooral bij Rick Verdouw. De aanvoerder van Oost-Arnhem kreeg het in de slotfase aan de stok met de arbiter en moest bij een 26-23 stand met een groene kaart voor vijf minuten naar de kant. Scheidsrechter Jelle den Dekker pikte het commentaar op zijn leiding niet. “Mijn tegenstander ging bovenop mijn voet staan en dat zag hij niet”, legt Verdouw uit. “Ik hem niet beledigd, maar ging te lang door met mijn commentaar. Dan maakt het ook niet uit wat je zegt, het was gewoon niet handig.”


Voor Oost-Arnhem was de straf voor Verdouw een flinke aderlating, omdat ook Thijs Broenink al met een tijdstraf van vijf minuten op de bank zat. Broenink probeerde met een uiterste krachtsinspanning een bal binnen de lijnen te houden en raakte daarbij met de bal het gezicht van Lindsy Krop van Groen Geel. (Foto rechts, Foto: Gertrude de Vries)
Daar zat geen enkele opzet bij, maar arbiter Diana Boogaard vond de actie van de Arnhemse uitblinker ernstig genoeg voor een tijdstraf. Voor Broenink kwam Matthijs Baerends in het veld, maar na de straf van Verdouw moest coach Ron Steenbergen Tim Koens van de tribune plukken om in te vallen. Koens had daarvoor in het tweede team gespeeld.

Thijs Broenink zijn excuses. (Foto: Gertrude de Vries)

In de fase dat zowel Broenink als Verdouw hun zonden aan de kant moesten overdenken, kantelde de wedstrijd. Groen Geel kwam terug tot 27-27. Na die gelijkmaker, met nog iets minder dan tweeënhalve minuut te gaan, keerde Thijs Broenink terug in het veld. “Maar ik zat nog steeds met twee samengeknepen billen op de bank”, vertelde Verdouw. “Alle doemscenario ’s spookten door mijn hoofd. ‘Hoe erg kan het worden? Wat als we alsnog verliezen?’ Bij verlies had ik het mezelf heel kwalijk genomen.”

Zover kwam het dus niet, want in de zinderende slotfase met kansen voor beide ploegen, kroonde Noa Kapteyn zich zes seconden voor tijd tot matchwinnaar. Ze passeerde haar tegenstander Lisanne de Bruin en gooide op aangeven van Matthijs Baerends raak. De ontlading bij Oost-Arnhem was ongekend. Verdouw: “Het was ook verdiend, want wij waren de betere partij. Je ziet ook dat we ervaring opdoen. We raken gewend aan dit niveau. Dat kunnen we mooi meenemen naar volgend jaar. Wat dat betreft is het fijn dat je dit seizoen niet kunt degraderen. Er zijn maar weinig ploegen die zich na promotie naar de Korfbal League hebben gehandhaafd. Dat heeft het verleden geleerd en dus is dit voor ons een mooi leerjaar.”

De blijdschap kent geen grenzen. Thijs Broenink tilt Noa Kapteyn in de lucht. (Foto: Sharon Janssen)

Noa Kapteyn was na afloop het stralende middelpunt. De speelster van Oost-Arnhem leek met haar eerste treffer (27-24), vier minuten voor tijd, al voor de beslissing te hebben gezorgd, maar daarna sloeg de paniek toe bij Oost-Arnhem. Bij haar winnende goal rolde de bal nog over de rand, maar plofte uiteindelijk door de mand. “Gelukkig maar, want er was ook een overtreding op mij gemaakt. De druk bij een strafworp was heel groot geweest”, zei een glunderende Kapteyn, die in de Korfbal League inmiddels vijftien keer heeft gescoord.

Na zes verliespartijen was er dan eindelijk een keer winst. Wie de formatie van Ron Steenbergen al die duels heeft gevolgd, zag al wekelijks een verbetering. PKC, zaterdag in de Arnhemse sporthal Valkenhuizen de volgende tegenstander, stijgt boven alles en iedereen uit. Tegen de overige ploegen is de ploeg van trainer Ron Steenbergen in staat tot een verrassing.

Oost-Arnhem – Groen Geel 28-27 (17-14).
Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 8 (45. Tim Koens, 46. Daan Teubler), Bas Broenink 7, Nynke Lokhorst, Anna van Mölken.
Eerste verdediging: Jasper Broenink 5, Thijs Broenink 5, Fenna de Jong 1 (3. Noa Kapteyn 2), Willemien Kragt.

* Foto geheel boven: Noa Kapteyn op weg naar haar winnende treffer. (Foto: Gertrude de Vries)

KORFBAL LEAGUE
POULE A
Uitslagen
Zevende speelronde
Zaterdag 27 februari
PKC – KZ 32-19
Oost-Arnhem – Groen Geel 28-27
Zondag 28 februari
LDODK – Blauw Wit 31-31

STAND
1. PKC 7-14
2. LDODK 7-7
3. Blauw Wit 7-7
4. Groen Geel 7-6
5. KZ 7-6
6. Oost-Arnhem 7-2

PROGRAMMA
Acht speelronde
Zaterdag 6 maart
Oost-Arnhem – PKC (15.30 uur)
KZ – LDODK (16.00 uur)
Groen Geel – Blauw Wit (17.30 uur)

POULE B
Uitslagen
Zaterdag 27 februari
Dalto – DOS ’46 20-21
TOP – DVO 39-18
Fortuna – KCC 33-18

STAND
1. Fortuna 7-13
2. TOP 7-11
3. DOS ’46 7-8
4. DVO 7-5
5. Dalto 7-4
6. KCC 7-1

PROGRAMMA
Zaterdag 6 maart
KCC – DVO (14.00 uur)
Fortuna – Dalto (14.30 uur)
DOS ’46 – TOP (16.30 uur)