Doelpunt Nicky Hofs goud waard

4 februari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Nicky Hofs heeft Vitesse aan de eerste zege in 2012 geholpen. Tegen NAC scoorde de uitblinkende middenvelder op aangeven van spits Mike Havenaar zaterdagavond in Gelredome de enige treffer: 1-0.

Vitesse speelde een uitstekend eerste half uur en de 1-0 ruststand was een magere afspiegeling van de krachtsverhouding in het veld. Nadat Nicky Hofs al in de vierde minuut met een volley tegen de paal had geschoten, was het na 20 minuten wel raak.
Het was een doelpunt uit het boekje. Alexander Büttner zette de bal voor, spits Mike Havenaar controleerde en legde prima terug op de inkomende Hofs. Zijn weergaloze uithaal met links was NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar te machtig: 1-0. Het oppermachtige Vitesse verzuimde de trekker over te halen, waardoor NAC in de wedstrijd bleef.
Dat brak de ploeg van trainer John van den Brom na de hervatting nog bijna op. Het spel van Vitesse in de eerste helft en dat van na de pauze was een verschil tussen dag en nacht.
NAC werd steeds brutaler en kreeg meer vat op de thuisploeg. Tactisch klopte er weinig meer van bij Vitesse en de bezoekers kregen zeeën van ruimte. Alexander Büttner had aan alle onzekerheid een einde kunnen maken door een kwartier na rust een strafschop te benutten, nadat Mike Havenaar na een pass van Yasuda onderuit was getrokken door Jordy Buijs. Ten Rouwelaar stopte de pingel.
In de slotfase kreeg NAC enkele opgelegde kansen, maar falen van de Bredase aanvallers en goed keeperswerk van Piet Velthuizen voorkwamen de gelijkmaker. In blessuretijd kreeg Anthony Lurling van NAC zijn tweede gele kaart na een fopduik van Alexander Büttner en moest vertrekken. Zijn eerste kaart kreeg Lurling kort voor rust na een zware overtreding op diezelfde Büttner.
Bij Vitesse ontbrak opnieuw Guram Kashia. De aanvoerder lag met een amandelontsteking met hoge koorts op bed. Frank van der Struijh vormde met Tomas Kalas nu het hart van de defensie. Behalve deze noodgedwongen ingreep had trainer John van den Brom Stanley Aborah buiten de ploeg gelaten.
Giorgi Chanturia bleef ook buiten de basisopstelling. Tijdens zijn invalbeurt bleek dat die keuze terecht was geweest. De aanvaller kwam in de 66e minuut in het veld, kreeg 2 minuten later al een gele kaart, en leidde in de slotfase met zijn knullige balverlies enkele levensgevaarlijke counters van NAC in. Gelukkig voor de thuisploeg bleven die met enig fortuin zonder gevolgen.