Dit gaat niet meer goed komen

9 maart 2024 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Weer ging het op dezelfde manier fout. Ook in de wedstrijd waarin gewonnen móést worden. Defensieve blunders in combinatie met machteloos aanvalsspel. Een giftige cocktail, die bij mededegradatiekandidaat RKC Waalwijk een 3-1 nederlaag opleverde. Dit gaat niet meer goed komen, een andere conclusie is nu echt niet meer mogelijk.

De ploeg van trainer Sturing bakte er in de eerste helft vrijwel niets van. In tactisch opzicht was het vertoonde spel dramatisch. Het leek wel of trainersstaf en spelers de Waalwijkers nog nooit hadden zien spelen. Het zou toch bekend moeten zijn dat zij bij balverovering met veel snelle spelers uitbreken en dat de beide backs dan aanvallend goed meedoen. Zowel linksback Meijers als, in iets mindere mate, rechtsback Lelieveld (nota bene uit de Vitessejeugd afkomstig) kon zich wat dat betreft uitleven.

RKC had zich goed ingesteld op rechterspits Hadj-Moussa van Vitesse. Meijers dekte hem zeer kort en de weg naar binnen werd afgeschermd door een andere verdediger. De Franse Algerijn bleef zijn kap- en draaiacties maar proberen en werd constant afgetroefd. Verder kon de geroutineerde Meijers zich aanvallend uitleven, omdat Hadj-Moussa hem niet volgde. De Vitessenaar speelde de slechtste wedstrijd sinds zijn komst naar Arnhem.

De 1-0 was weer typerend voor het Vitesse van dit seizoen. Pinto stond met de handen op de rug af te wachten in plaats van te proberen om de voorzet van Lelieveld te blokkeren. En Isimat-Mirin liet RKC-spits Min vrij inkoppen. De zoveelste onnodige tegengoal.

Tegen het einde van de eerste helft vielen er zowaar toch nog twee veelbelovende Vitesse-aanvallen te noteren. Na een goede actie van de wél sterk spelende Aaronson ging de bal voorlangs zonder dat er een Vitessespeler voor de goal was om in te schieten. En even later had spits Meerdink één van zijn weinige goede acties, maar zijn daaropvolgende schot uit een moeilijke hoek werd door RKC-doelman Vaessen gekeerd.

Toen Aaronson een minuut of tien na rust een fraaie loopactie maakte, door de verder weer tegenvallende Kozlowski op maat werd bediend en beheerst de 1-1 scoorde, leek de geelzwarte ploeg een aantal minuten lang de wedstrijd helemaal te kunnen omdraaien. Er was een aantal minuten wat druk op de tegenstander en Aaronson schoot na een mooie passeeractie diagonaal net naast.

Al snel slopen er toch weer fouten in het spel van de Arnhemmers en RKC kwam al weer enkele keren dreigend opzetten. En ja hoor, de volgende fout achterin kwam er weer aan. Nu was het de verder goed spelende Hendriks die bij een lange, diagonale hoge voorzet verkeerd stond en onder de bal doorging. RKC-middenvelder Niemeijer dacht: “dank je wel” en schoot de bal binnen. Hij had sinds 2019 geen doelpunt meer gemaakt, maar dit presentje pakte hij wel uit: 2-1.

Daarna deed Vitesse amechtige pogingen om terug te komen, maar meer dan een paar corners leverde dat niet op. In de laatste minuut van de blessuretijd ging doelman Room bij een corner mee naar voren, maar dat bleek zinloos, omdat Hadj-Moussa de bal te laag inbracht. Tekenend voor de zwakke wedstrijd van de rechterspits. De bal werd weggewerkt, kwam bij RKC terecht en invaller Kramer kon hem uiteindelijk in het lege doel schuiven: 3-1.

Als een ploeg zo’n wedstrijd ergens in het begin van het seizoen speelt, kun je nog denken: dat kan een keer gebeuren. Bij Vitesse is het aanvallend en verdedigend falen echter structureel. Voor iedereen die het goed voor heeft met de club is dat gekmakend. Ik had nog enkele procenten hoop dat het dit seizoen nog goed kon komen, maar dat percentage is nu tot nul gezakt. Er rest voor de club nog een loodzwaar programma met bijna alleen clubs uit het bovenste rijtje. Na de zoveelste wanvertoning is het niet reëel meer om te denken dat Sturing c.s. daar meer dan hooguit een paar punten tegen gaan behalen. Als alle veldspelers, ieder op hun positie, het niveau en de instelling van Aaronson hadden, zouden de vooruitzichten veel beter zijn.

Natuurlijk is en blijft opgeven geen optie. Maar Vitesse heeft al een gemankeerd elftal en daar komt nog bij dat het geloof in eigen kunnen en in handhaving binnen de selectie onderhand tegen het nulpunt aan zal zitten. De sportieve malaise is levensgroot en daarmee van hetzelfde kaliber als de soap over het eigenaarschap en het behoud van de licentie.  

Al zal het bij de meesten tegen beter weten in zijn, trouwe supporters zullen de club blijven steunen. Om te beginnen volgend weekend thuis tegen Almere City FC en, mocht het doek inderdaad vallen, tot dat treurige moment. Dat is wat mensen met een geelzwart hart nu eenmaal doen.

RKC Waalwijk-Vitesse 3-1

28. Min 1-0, 56. Aaronson 1-1, 71. Niemeijer 2-1, 90. Kramer 3-1.