‘Die kans komt er altijd wel’

15 november 2010 | Van onze AS-redactie

De net 16-jarige Koen Vermooten schoot vierdeklasser Ostrabeke zaterdag in blessuretijd naar de 1-0 overwinning op Rood Wit’38. Zijn luidbejubelde doelpunt betekende de eerste periodetitel voor de Oosterbekers. AS sprak met de ‘held van Oosterbeek’.

Voel je je echt een held?
Koen Vermooten: “Nou, dat vind ik wel ver gaan. Niet echt een held, je doet het toch als team. Ik voel me meer een deel van de helden van Ostrabeke.”

Waarom noemen ze jou ‘Koentje’?
“Omdat ik een vroege leerling ben en vrienden heb die iets ouder zijn. En ik ben echt niet de grootste. Ik weet mijn lengte niet precies, maar ik ben dus vrij klein. Daarom: Koentje.”

Maar wel tussen de senioren.
“Ik speelde vorig seizoen nog in de B1. Toen vroegen ze of ik naar de selectie van het eerste en het tweede wilde. Ik speel voornamelijk in het tweede en heb daar tot nu toe twee doelpunten gescoord. Soms mag ik invallen in het eerste, zoals zaterdag.”

Wat gebeurde er allemaal?
“Een kwartier voor tijd moest ik van de trainer (Marcel Tombokan, red) warmlopen. Het stond nog 0-0, dus er moest wat gebeuren. Ik ben rechtshalf en moest, als een soort rechterspits, met elke aanval het strafschopgebied binnen gaan om daar gevaar te stichten. Dat deed ik dus.”

En toen kwam de laatste minuut.
“De beslissende voorzet was van Mark, ik weet zijn achternaam niet. Een andere speler stapte er overheen, waarna ik in balbezit kwam en een vrije schietkans kreeg. Ik kon hem daarna hard in de benedenhoek schieten. Geen werelddoelpunt, wel een mooie goal.”

Wat ging er door je heen?
“Het was een heerlijk gevoel. We hadden nog een paar minuten te spelen, het was alles of niets. Als je dan scoort, blijf je ongeslagen en heb je de periodetitel. Dat was écht een lekker gevoel. En het blijkt maar weer: als je doorgaat en erin blijft geloven, komt er altijd wel een kans.”

Na afloop het feestgewoel in.
“Ja, er was groot feest in de kantine, ik heb een colaatje en een Red Bull gedronken. Maar ik ben niet zo lang gebleven. Ik was om acht uur thuis, mijn moeder was namelijk  jarig en ik heb geholpen met de voorbereiding op haar verjaardagsfeestje.”

Hoe gaat het nu verder met jou en waar liggen jouw ambities?
“Eerst wil ik mijn school afmaken. Ik zit op het Doorwerth College, 5-havo. Ik wil mijn examens halen, dat is het belangrijkste. Daarna komt het voetbal. Ik hoop met Ostrabeke kampioen te worden, ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Ik heb wel de ambitie om hogerop te gaan. Stiekem denk ik wel eens aan betaald voetbal en hoop ik dat er ooit een scout van Vitesse langs de lijn staat.”

Is Vitesse jouw favoriete club?
“Ik heb een seizoenkaart. Maar eigenlijk is Feyenoord mijn club, dat heb ik van mijn vader meegekregen. Nee, we hebben het niet gemakkelijk momenteel. Maar: ééns een Feyenoorder, altíjd een Feyenoorder.”

(Foto’s: Johan van Ree)