DFS Arnhem weer op plaats twee

20 februari 2018 | Van onze AS-redactie

De handballers van DFS Arnhem hebben de tweede plaats in de eredivisie weer in handen. De ploeg van trainer Osvaldo Gomes wisselde van plek met Hellas. DFS won zaterdag thuis met 36-22 van Aalsmeer 2, de Haagse formatie ging onderuit bij E&O: 27-24. De tweede plaats geeft recht op deelname aan de play-offs, waarin de nummers één en twee van de eredivisie en de twee laagste geëindigde Nederlandse ploegen uit de BENE-League in een hele competitie zullen strijden om twee plaatsen in de BENE-League voor het seizoen 2018 – 2019.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg en een voorsprong van vier punten op nummer drie DFS Arnhem en vijf op Hellas lijkt Handbal Houten een plek in de play-offs nauwelijks meer te kunnen ontgaan. Om de belangrijke tweede plaats strijden behalve DFS en Hellas ook nog E&O en Tachos. Die laatste twee ploegen hebben een achterstand van twee punten op DFS. 

“We hebben niks aan één mooie wedstrijd”, zei coach Osvaldo Gomes (foto rechts) van DFS op 20 januari, nadat zijn ploeg in Den Haag concurrent Hellas met veel machtsvertoon had verslagen (22-31). De Arnhemse ploeg nam toen de tweede plaats weer over van Hellas, maar Gomes wees toen al op het belangrijk van de komende wedstrijden.
Een week later stond de kraker tegen Handbal Houten op het programma met als inzet de koppositie. Dat duel verloor DFS enigszins ongelukkig (26-27), waardoor de Arnhemse ploeg de concurrent voor de titel zag uitlopen naar een voorsprong van drie punten. Geluk bij een ongeluk was dat Hellas die speelronde niet verder kwam dan een gelijkspel bij BFC (27-27).
DFS behield daardoor op basis van een beter doelsaldo de tweede plaats, maar een week later liep de ploeg van trainer Osvaldo Gomes tegen een nieuwe tegenslag op. De Arnhemmers leken de buit bij Tachos bij een 11-16 voorsprong al binnen te hebben en ook bij 20-24 was er met nog vier minuten te spelen niets aan de hand voor de bezoekers. Heel knullig gaven de gasten de riante voorsprong nog uit handen. Luttele seconden voor tijd kwam de thuisploeg op gelijke hoogte: 24-24. Hellas , dat met 34-20 won van Aristos, profiteerde en nam met een punt voorsprong de tweede plaats weer over van DFS.

Zaterdag was het opnieuw stuivertje wisselen en DFS heeft dus alles weer in eigen hand. “We mogen in de laatste drie wedstrijden geen punten meer verspelen, want ik denk niet dat Hellas ons de gelegenheid biedt nog een keer een achterstand recht te zetten”, vertelde Gomes na de klinkende 36-22 thuiszege op Aalsmeer 2.
DFS had alleen in het begin wat moeite met de bezoekers, die met een open dekking speelden. Toen de thuisploeg daar een antwoord op had gevonden, liep DFS uit naar een 18-13 voorsprong bij rust. Na de hervatting sloeg DFS meteen een flink gat (27-15). De tussenstanden bij het duel E&O – Hellas vergrootte de vreugde op de Arnhemse bank, waar Robin Schoenaker de gehele wedstrijd verbleef. Het was niet nodig de topschutter, geplaagd door een pijnlijke enkel, in te zetten. Gijs Hoeve maakte geen om disciplinaire redenen geen deel uit van de selectie. 

DFS Arnhem speelt nog uit tegen Rotterdam Handbal (24 februari) en Handbal Venlo (3 maart) en thuis tegen BFC (10 maart). “We mogen dit niet meer uit handen geven en van wedstrijd naar wedstrijd leven”, sprak Gomes. “We staan weer tweede en daar hebben we hard voor gewerkt. Voorafgaand aan de competitie heb ik gezegd dat we ons met acht verliespunten zouden plaatsen voor de play-offs, maar na de eerste seizoenshelft hadden we er al zeven. In de tweede pas drie, terwijl we thuis tegen Houten hadden kunnen winnen en uit bij Tachos onnodig een punt verspeelden. we mogen nu geen misstap meer maken.

Dinsdagavond (20 februari) speelt DFS in de achtste finale van de landelijke beker een uitwedstrijd tegen Hellas. Dat duel in Den Haag begint om 20.30 uur.

DFS Arnhem – Aalsmeer 2 36-22 (18-13).
Doelpunten DFS Arnhem: Thijs Geurds 8, Sofiane Rhouma 5, Peter Schoenaker 4, Brandon van Londen 4, Pascal Lucassen 4, Ruben de Bok 3, Max Voermans 2, Toine Bartholomeus 2, Dani Blom 2, David Petit 2.

* Foto geheel boven: Toine Bartholomeus legt aan voor een schot.
* Foto links midden: Max Voermans op weg naar één van zijn twee doelpunten.
* Foto rechts onder: Sofiane Rhouma, goed voor vijf goals.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door John Voermans.


David Petit, hersteld van een rugblessure, scoorde twee keer.


Brandon van Londen, stijlvol op weg naar een doelpunt. De cirkelloper scoorde vier keer tegen Aalsmeer 2.

Zaalhandbal
     
Eredivisie mannen      
Uitslagen
     
Zaterdag 17 februari   
     
DFS Arnhem  Aalsmeer 2                  36 – 22
E&O  Hellas    27 – 24 
Handbal Venlo  Rotterdam Handbal          23 – 22
Tachos  BFC  29 – 28
Aristos   Handbal Houten 25 – 29
Zondag 18 februari      
Lions 2  Bevo/HC2 26 – 28
   
Stand  
Handbal Houten 19 – 32
DFS Arnhem 19 – 28
Hellas 19 – 27
E&O 19 – 26
Tachos 19 – 26
Lions 2 19 – 19
BFC 19 – 16
Bevo/HC 2 19 – 16
Aalsmeer 2 19 – 13
Handbal Venlo 19 – 10
Aristos 19 – 10
Rotterdam Handbal 19 – 5

   
Programma    
Woensdag 21 februari 
   
Tachos  Aristos
Zaterdag 24 februari    
Rotterdam Handbal  DFS Arnhem (20.30 uur, Albeda College) 
Handbal Houten  E&O
Hellas  Lions 2
Zondag 25 februari    
Bevo/HC 2  Handbal Venlo
Aalsmeer 2  BFC