DFS Arnhem wacht lastig avondje tegen E&O

9 december 2017 | Van onze AS-redactie

DFS Arnhem was het vorige weekeinde de enige ploeg in de eredivisie uit de top vier die met twee punten van het veld stapte. In Amsterdam won de ploeg van trainer Osvaldo Gomes met 22-19 van Aristos, maar het spel was niet groots. DFS Arnhem zal zaterdagavond (9 december) uit een ander vaatje moeten tappen om ook het bezoekende E&O te verslaan.

“We zijn door de overwinning op Aristos een punt ingelopen op Houten en Hellas en daar moeten we nu een goed vervolg aan geven”, zegt Gomes. “Bij verlies lopen de anderen weer uit op ons en dan wordt het een lastig verhaal. Dan zul je daarna alle onderlinge ontmoetingen tegen de concurrenten moeten winnen.”
Tegen Aristos was DFS niet in topvorm, maar de punten vergoedden veel. Gomes: “In die hal zaten vijftien mensen,waarvan vijf ultra ‘s, zoals ze zich noemen, met een microfoon. Het was allemaal niet inspirerend. We misten ook te veel kansen.”

DFS leidde bij rust met 8-8 en bouwde die voorsprong na de pauze uit naar 12-15. De gasten liepen vervolgens tegen twee tijdstraffen op en daarvan profiteerde Aristos optimaal. Na vijf Amsterdamse treffers op rij keek DFS plotseling tegen een 17-15 achterstand aan. Eenmaal weer compleet maakte DFS gebruik van een tijdstraf van Aristos: 17-18. Gomes: “We hadden voor rust al ruim voor moeten staan, maar nadat we de achterstand in de tweede helft hadden goedgemaakt, zijn we niet meer in problemen gekomen.” Toine Bartholomeus (foto links) was met vijf treffers de beste Arnhemse schutter.

E&O, de tegenstander van zaterdagavond, is van een heel ander niveau dan Aristos. E&O en DFS  streden vorig seizoen om de titel in de eredivisie en plaatsten zich uiteindelijk als de respectievelijke nummers één en twee voor de play-offs om een plek in de BENE-League. Die BENE-League werd door DFS (toen AHV Swift) op een haar na gemist. E&O was in de andere, sterkere poule, kansloos.

E&O en DFS waren dit seizoen de titelfavorieten, maar DFS staat op een derde plaats en E&O staat vijfde. Kortom, de top is breder geworden en DFS en E&O kunnen zich geen nederlaag meer permitteren. Gomes (foto): “Het is nog vroeg in het seizoen, maar bij een nederlaag van E&O moet die ploeg een flinke achterstand op vier ploegen goedmaken. Dat is bijna onmogelijk, want Hellas, Houten, wij en Tachos zullen niet alle vier heel veel punten morsen. En nogmaals, als wij verliezen, zullen we daarna alles moeten winnen om nog een kans te maken bij de eerste twee te komen.”
De nummers één en twee van de eredivisie spelen aan het einde van de reguliere competitie met de Nederlandse nummers vijf en zes uit de BENE-League een hele competitie met zes speelrondes om twee plaatsten in de BENE-League voor het seizoen 2018-2019.
DFS Arnhem – E&O begint zaterdagavond (9 december) in sporthal Elderveld om 20.40 uur.

Zaterdag 2 december 2017

Aristos – DFS Arnhem 19-22 (8-9).
Doelpunten DFS Arnhem: Toine Bartholomeus 5, Ruben de Bok 4, Sofiane Rhouma 3, Robin Schoenaker 3, Thijs Geurds 2, Peter Schoenaker 2, Pascal Lucassen 2, Gijs Hoeve 1.

* Foto midden: Toine Bartholomeus, hier in actie tegen Handbal Venlo, scoorde tegen Aristos vijf treffers. (Foto: John Voermans)
* Ook de portretfoto van Osvaldo Gomes is gemaakt door John Voermans.

Zaalhandbal
     
Uitslagen      
Eredivisie mannen
     
Zaterdag 2 december      
     
Aristos  DFS Arnhem 19 – 22
Hellas  Handbal Houten 32 – 32
E&O  Handbal Rotterdam 31 – 17
Handbal Venlo  BFC 29 – 31
Zondag 3 december      
Bevo/HC 2  Tachos    29 – 27
Lions 2  Aalsmeer 2      31 – 29
   
Stand  
Handbal Houten 12 – 19
Hellas 12 – 18
DFS Arnhem 12 – 17
Tachos 12 – 16
E&O 12 – 14
BFC 12 – 13
Lions 2 12 – 11
Bevo/HC 2 12 – 10
Aalsmeer 2 12 – 7
Aristos 12 – 7
Handbal Venlo 12 – 7
Handbal Rotterdam 12 – 5

     
Programma      
Zaterdag 9 december
     
DFS Arnhem  E&O (20.40 uur, sporthal Elderveld)          
Handbal Houten  Handbal Venlo  
Tachos  Hellas  
Handbal Rotterdam  Lions 2  
BFC  Aristos  
Zondag 10 december      
Aalsmeer 2  Bevo/HC 2