DFS Arnhem halverwege competitie op achterstand in titelrace

29 november 2017 | Van onze AS-redactie

Een plek bij de eerste twee. Dat was het doel van DFS Arnhem, halverwege de competitie in de eredivisie. De Arnhemse handballers maakten afgelopen zaterdag echter een lelijke misstap bij het Limburgse BFC, 29-27 verlies. Door die nederlaag vindt de ploeg van trainer Osvaldo Gomes zichzelf pas terug op de vierde plaats met een achterstand van drie punten op koploper Handbal Houten. In de terugronde kan DFS Arnhem zich daarom nog maar weinig puntenverlies veroorloven om het uiteindelijke doel, het behalen van de play-offs met als inzet een plek in de BENE-League, te bereiken.

DFS Arnhem heeft na 11 wedstrijden al 7 verliespunten. Dat zijn er halverwege de competitie al drie meer dan wat voor trainer Osvaldo Gomes acceptabel was. De coach loopt min of meer tegen dezelfde problemen op als zijn voorganger Arthur Langedijk. Het is bekend dat DFS bestaat uit een vriendengroep, waarin het gros van de spelers al in de jeugd met elkaar samen speelde en grote successen boekte, zoals een Nederlandse titel. De spelers waren toen aardig voor elkaar en zijn dat nog. Maar in de top moeten soms ook harde noten worden gekraakt en de vraag is of de Arnhemse spelers elkaar wijzen op gemaakte fouten.

Trainer Osvaldo Gomes (foto) verwoordde het na de nederlaag bij BFC anders. “Het is heel simpel”, zei de coach. “Spelers zouden zich na zo ’n wedstrijd af moeten vragen wat ze anders hadden kunnen doen om als team een beter resultaat te halen. Dat vraag ik mezelf ook altijd eerst af. Daar hebben we het met elkaar vaak over en dat is hét vertrekpunt voor deze groep: ze zouden wat meer zelfkritiek moeten hebben.” 

In de top kun je elkaar wat betreft dat laatste ook helpen. Door gewoon te zeggen waar het op staat. Dat moet dan wel opgepakt worden, want vooralsnog trapt DFS te vaak in dezelfde fout. Zonde voor een ploeg met zoveel talent. In de thuiswedstrijd tegen Hellas, nu de nummer twee op de ranglijst, verspeelde DFS op 7 oktober een 9-5 voorsprong en keek toen bij rust tegen een 12-16 achterstand aan. Na een sterk begin verzuimde DFS door te drukken en bediende zich van te veel frivoliteiten. Dat duel ging uiteindelijk met 29-30 verloren.

Zaterdag voltrok zich in het Limburgse Beek iets soortgelijks. DFS nam een 7-13 voorsprong, maar in plaats van door te drukken en de thuisploeg op een onoverkomelijke achterstand te zetten, lieten de gasten de teugels vieren. Van een voorsprong van zes treffers was er bij rust nog eentje over: 15-16. De klad zat in het spel en na de pauze scoorde DFS nog maar elfmaal. “We kregen het niet meer omgedraaid”, zei een stevig balende Gomes. “Kansen waren er genoeg, we hadden na rust 16 tot 20 goals moeten maken.”

Dat gebeurde niet en daarom moest DFS opnieuw een onnodige nederlaag bijschrijven. Verloren is er nog niets, omdat ook de concurrenten nog wel eens een steekje laten vallen. Zo kwam Hellas afgelopen zaterdag bij Handbal Venlo, nu voorlaatste, niet verder dan een gelijkspel. Houten is wel bezig aan een goede reeks en won na het gelijkspel (30-30) tegen DFS op 14 oktober vijf keer op rij. De koploper gaat zaterdag echter op bezoek bij Hellas, waardoor DFS hoe dan ook kan inlopen op (één van) beide ploegen. De ploeg van trainer Osvaldo Gomes moet dan zelf zaterdag wel winnen bij het Amsterdamse Aristos. Dat wordt nog een hele kluif, want de thuiswedstrijd in Arnhem leverde een moeizame 29-27 zege op voor DFS.

Zaterdag 25 november
BFC – DFS Arnhem 29-27 (15-16).
Doelpunten DFS Arnhem: Pascal Lucassen 10, Thijs Geurds 6, Sofiane Rhouma 5, Robin Schoenaker 4, Toine Bartholomeus 1, Brandon van Londen 1.

* Foto rechtsboven: Pascal Lucassen, hier in actie tegen Handbal Rotterdam, was tegen BFC de uitblinker aan Arnhemse kant en scoorde tien keer. (Foto: John Voermans)
* Foto linksmidden: Thijs Geurds, hier ook in actie tegen Handbal Rotterdam, maakte zes doelpunten tegen BFC.
* Ook de portretfoto ’s zijn gemaakt door John Voermans.

Zaalhandbal
     
Uitslagen      
Eredivisie mannen
     
Zondag 26 november      
     
Bevo/HC 2  Houten       16 – 33
Lions 2  Tachos 23 – 26
Zaterdag 25 november      
BFC  DFS Arnhem            29 – 27
Handbal Venlo  Hellas 18 – 18
E&O  Aalsmeer 2     30 – 27
Aristos  Handbal Rotterdam       26 – 24
   
Stand  
Handbal Houten 11 – 18
Hellas 11 – 17
Tachos 11 – 16
DFS Arnhem 11 – 15
E&O 11 – 12
BFC 11 – 11
Lions 2 11 – 9
Aalsmeer 2 11 – 8
Aalsmeer 2 11 – 7
Aristos 11 – 7
Handbal Venlo 11 – 7
Handbal Rotterdam 11 – 5

     
Programma      
Zaterdag 2 december
     
Aristos  DFS Arnhem (20.45 uur, Aristoshal, Amsterdam)           
Hellas  Handbal Houten  
E&O  Handbal Rotterdam  
Handbal Venlo  BFC  
Zondag 3 december
     
Bevo/HC 2
 Tachos  
Lions 2  Aalsmeer 2