DFS Arnhem deelt mokerslag uit

19 september 2017 | Van onze AS-redactie

De handballers van DFS Arnhem hebben zaterdagavond in het nog prille eredivisieseizoen een mokerslag uitgedeeld aan concurrent E&O. In sporthal Angelslo in Emmen versloeg de ploeg van trainer Osvaldo Gomes de medetitelkandidaat met 35-30. DFS Arnhem en Handbal Houten zijn na twee speelrondes nog de enige ploegen zonder verliespunten.

Bij de bekendmaking van het speelschema werd het duel E&O – DFS Arnhem bij beide clubs met dikke letters in de agenda genoteerd. E&O en DFS Arnhem (vorig seizoen onder de naam AHV Swift) streden immers in de afgelopen competitie tot de laatste dag om het kampioenschap. E&O, dat toen twee keer van AHV Swift won, pakte uiteindelijk ook de titel.
In twee seizoenen onder trainer Arthur Langedijk onderging de Arnhemse ploeg een grote gedaanteverwisseling. In het eerste jaar nog degradatiekandidaat, een seizoen later de belangrijkste uitdager van E&O om het kampioenschap van de eredivisie. Langedijk vertrok afgelopen zomer naar het vrouwenteam van ZAP in het Noord-Hollandse Breezand, waarna Osvaldo Gomes werd aangesteld als zijn opvolger.

Gomes (foto rechts), die de afgelopen vijf seizoenen het vrouwenteam van Bevo/HC onder zijn hoede had, moet DFS dit seizoen leiden naar nieuwe successen. De eerste stap werd zaterdag gezet. DFS Arnhem startte overtuigend en liep via 2-2 uit naar 3-7 voorsprong. Via 6-9 kwam de thuisploeg daarna drie keer gelijk (9-9, 10-10, 11-11), maar in de slotfase van de eerste helft namen de bezoekers opnieuw afstand en gingen bij rust met 11-14 aan de leiding.

Voor Robin Schoenaker duurde de wedstrijd slechts twintig minuten. “Robin kreeg toen al zijn tweede tijdstraf”  , vertelde Gomes. “Ik heb hem daarna niet meer ingezet en geen risico genomen. Dat hoefde ook niet, want zijn vervanger Ruben de Bok (foto links) pakte het daarna heel goed op.”
Na de hervatting kon DFS die 11-14 voorsprong niet vasthouden (17-17, 18-18), maar na een tussensprintje van de gasten (18-21) was E&O niet nog een keer in staat terug te komen. Gomes was ook niet bang geweest dat zijn ploeg de wedstrijd uit handen zou geven. “Ook al komt een tegenstander een keer terug in de wedstrijd, dan blijft het belangrijk dat de ploeg op de juiste momenten de goede dingen doet. Je speelt met een bepaalde taak en die voerden de spelers goed uit.”

Volgens Gomes was zijn ploeg ook goed coachbaar. “Dat was in de eerste wedstrijd een van mijn irritatiepunten. Nu werden de taken wel goed uitgevoerd en waren we ook niet zo gefocust op de scheidsrechter. Het duel met Aristos was een goede les. Dat we toen matig speelden was een wake-up call. Iedereen kan bij ons goed handballen, maar je ziet dat we soms alleen nog wat ervaring missen. Als het dan even wat minder gaat, is het belangrijk dat er iemand is die helpt. Dat kan iemand uit de ploeg zijn of de coach.”
In de slotfase van het duel met E&O, dat wel een paar keer op gelijke hoogte kwam, maar nooit een voorsprong had, liep DFS uit van 25-28 naar 25-32 en daarmee was de wedstrijd gespeeld. De blijdschap na het laatste fluitsignaal was enorm (30-35). “Een belangrijke uitzege, want we wilden niet in de achtervolging”, zei Gomes, die niet wilde spreken van een mentale tik voor E&O. “Maar voor ons is het wel een opsteker. Ik focus me op mijn eigen groep en als wij zelf blijven winnen, hoef ik me over E&O niet druk te maken. Maar in Emmen gaan niet veel ploegen punten pakken en wij hebben ze binnen.”
Bij DFS waren Peter Schoenaker (foto rechts) en Thijs Geurds met respectievelijk negen en acht doelpunten de beste schutters. 

Zaterdag 23 september is DFS Arnhem in sporthal Elderveld (20.40 uur) gastheer van de nummer drie op de ranglijst, Lions 2. De Limburgse ploeg morste, na de uitzege bij Aalsmeer 2, afgelopen zondag een punt in de thuiswedstrijd tegen Rotterdam Handbal: 26-26.

E&O – DFS Arnhem 30-35 (14-17).
Tussenstanden:
0-1, 2-2, 3-7, 5-8, 9-9, 11-11, 11-14, 14-17 (rust), 17-17, 18-18, 18-21, 23-26, 25-28, 25-32, 30-35.

* Foto boven: Peter Schoenaker, hier scorend in de eerste competitiewedstrijd tegen Aristos, was tegen E&O topscore van DFS Arnhem met negen doelpunten. (Archieffoto: Walter Veerman).
* De portretfoto ’s zijn gemaakt door John Voermans.

 

Zaalhandbal
     
Eredivisie      
Zaterdag 16 september 
     
E&O  DFS Arnhem             30 – 35
Hellas  Tachos 24 – 22
Handbal Venlo  Houten 22 – 25
Aristos  BFC 26 – 26
Zondag 17 september      
 Bevo/HC 2    Aalsmeer 2 30 – 28
 Lions 2    Rotterdam Handbal    26 – 26
   
Stand  
DFS Arnhem 2 – 4
Handbal Houten 2 – 4
Lions 2 2 – 3
BFC 2 – 3
Tachos 2 – 2
E&O 2 – 2
Hellas 2 – 2
Bevo/HC 2 2 – 2
Aristos 2 – 1
Rotterdam Handbal 2 – 1
Aalsmeer 2 2 – 0
Handbal Venlo 2 – 0

     
Programma      
Zaterdag 23 september      
DFS Arnhem  Lions 2 (20.40 uur, sporthal Elderveld)  
BFC  E&O  
Rotterdam Handbal  Bevo/HC 2  
Tachos  Handbal Houten  
Aristos  Handbal Venlo  
Zondag 24 september
     
Aalsmeer 2  Hellas