Derde Kerstdagloop afgelast

22 december 2010 | Van onze AS-redactie

De Derde Kerstdagloop in Arnhem gaat maandag 27 december niet door. Dat heeft de organisatie woensdag besloten. “Het parcours is levensgevaarlijk. Met 110 man over een pad gaat nog, niet met 3000”, zegt voorzitter André Westen (foto) van de Stichting Derde Kerstdag Loop.

Net als bij de editie in 2009 zijn ook dit jaar de winterse omstandigheden spelbreker. “Maandag hadden we al twijfels, maar we hebben woensdagochtend definitief besloten tot afgelasting. Mede gelet op de weersverwachting”, legt Westen uit.
De Derde Kerstdagloop kende 18 keer een vrijwel vlekkeloos verloop, maar in 2009 en 2010 zit het de organisatie dus flink tegen. Westen: “Op het parcours over de Koningsheide en het Rozendaalse Veld ligt heel veel sneeuw, maar dat mag daar ook niet geruimd worden. Het moet zeker twee dagen warm water regenen om het parcours goed te krijgen.”
De risico’s zijn te groot om het evenement, waaraan in 2008 zo’n 3000 atleten meededen, door te laten gaan. “Als er iets gebeurt op het parcours, kan het Rode Kruis er ook niet bijkomen”, zegt Westen. “En de hulpverlening moet altijd op tijd aanwezig kunnen zijn. Wij huren ook altijd het terrein op de Saksen Weimarkazerne. Daar kun je door de gladheid nu ook niet met 1200 auto’s parkeren.”
Heel veel werk dat door de organisatie is verricht, blijkt voor niets. “We hadden alles weer voor elkaar, maar moeten nu gaan afbellen”, treurt Westen. “Aan de andere kant is dat op dit moment nog te overzien. Een aantal bestellingen kun je nu nog annuleren. Toiletgroepen, 5000 flesjes water en warmhoudcontainers op de verzorgingspunten, dat soort dingen.”
Blijkbaar hadden de deelnemers al enigszins rekening gehouden met een afgelasting. Waren er in 2009 nog 1850 voorinschrijvingen, dit jaar was dat ongeveer de helft.
Het geld van de voorinschrijving ging vorig jaar naar een goed doel. Westen: “Het positieve saldo van de voorinschrijving van vorig jaar hebben wij geschonken aan het Liliane Fonds. Dat hebben we de deelnemers ook meegedeeld. Bij een automatische incasso kun je het geld wel terug laten storten. Maar we hebben nu al van deelnemers gehoord dat zij dat niet zullen doen.”
Ondanks twee opeenvolgende afgelastingen laat Westen zich letterlijk en figuurlijk niet uit het veld slaan. “Wij gaan gewoon door. Ook in 2011 organiseren wij weer de Derde Kerstdagloop. Voor de 21ste keer.”