Delano Verwey: zorgen om AZ 2000

1 april 2011 | Van onze AS-redactie

Delano Verwey maakt zich zorgen. De trainer van AZ 2000 vreest na twee enorme zeperds tegen ONA’53 (9-1) en Eldenia (9-0) voor degradatie uit de vierde klasse. “Met alleen ’tikkie-takkie-voetbal’ kom je er niet. Je moet ook strijd leveren”, meent Verwey. De AS-redactie sprak met de geplaagde coach.

Wat is er toch aan de hand met AZ 2000?
Delano Verweij: “We tonen te weinig strijd. Wij spelen ‘tikkie-takkie-voetbal’, maar we vergeten dat de bal in het netje moet. En als dat ‘tikkie-takkie-voetbal’ niet loopt, wordt er niet meer verdedigd. Natuurlijk staat de achterhoede ook niet goed, anders krijg je niet tweemaal 9 goals tegen. Wij moeten vooral meer mentaliteit tonen.”

Hoe gaat een trainer en een groep met deze tegenslagen om?
“Er wordt nog steeds scherp getraind. Voor de vorige wedstrijd stonden we op de laatste training met 19 man op het veld. We trainen wedstrijdgericht. Op de duels, de ‘tweede’ bal. Dat komt ook weer in de wedstrijdbespreking aan de orde. Ik benadruk dat. Dan doen we de eerste 10 minuten goed mee en na een tegengoal valt ineens alles weg.”

Is het tij nog te keren?
“Dat kan en dat moet. De spelers moeten zich er van bewust zijn dat het nog veel later is dan 5 voor 12. De concurrenten moeten allemaal nog tegen SC Oranje. Ik ga ervan uit dat ze die winnen. Wij krijgen SDOO en Elistha nog. Dan zullen we er moeten staan. We hebben de pech dat we onze voorstopper Mike de Haas en Medi Hoessein, de verdedigende middenvelder missen. Dat zijn nou juist jongens die wel duels winnen en onmisbaar zijn voor een ploeg.”

Zondag krijgen jullie DVOL. Dat wordt ook niet eenvoudig.
“Dat wordt heel lastig. Een fysiek sterke ploeg die veel de ‘lange’ bal hanteert. Maar het strijdplan ligt klaar. Ik ben hoopvol. We gaan natuurlijk wel wat schuiven, want als je 18 goals in 2 wedstrijden tegen krijgt, gaat er iets niet goed. En misschien tover ik nog een verrassing uit de hoge hoed…”

Vrees je voor degradatie?
“Ja, als we zo blijven spelen wel. Ons probleem blijft dat we geen scorende spelers hebben. Maar doen we wat we kunnen, en dat is behalve goed combineren ook nog strijd leveren, dan komt het goed. We krijgen ook complimenten. Zo stond na het duel met ONA de scheidsrechter bij ons in de kleedkamer. Hij zei dat we ook bij die grote achterstand naar voetballende oplossingen bleven zoeken en zo netjes waren gebleven. Ik pleit niet voor schoppen. Integendeel, maar wat meer strijd mag er wel komen.”