De vele thuisblijvers hadden ongelijk

22 mei 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Zo kan het dus ook. Hartstochtelijk voor de aanval kiezen en als team met passie voor iedere meter strijden. In de return van de play-off tegen FC Groningen in Gelredome heeft Vitesse zich van zijn beste kant laten zien. Dat veel mensen de wedstrijd lieten lopen, valt gezien de schandalige vertoning in de uitwedstrijd en eerdere echecs enigszins te begrijpen, maar de thuisblijvers hadden dit keer ongelijk.

In de Gelderlander heeft Vitessewatcher Lex Lammers het over het supertandem Ødegaard en Matavz. Natuurlijk, Ødegaard speelde weergaloos en Matavz maakte twee fraaie goals, maar de journalist vergeet in zijn verslag de geweldig spelende Serero. Die zat overal tussen, had een grote actieradius en was ijzersterk aan de bal en in de combinatie. Net als Ødegaard is ook hij aan een zeer goed seizoen bezig. Het is te hopen dat de Zuid-Afrikaan zich niet in de kijker heeft gespeeld bij grotere clubs en vertrekt. Het seizoen van Vitesse was op zijn zachtst gezegd niet best, maar dat het toch nog een vijfde plaats in de eindrangschikking en een finaleplaats in de play-offs heeft opgeleverd, is grotendeels aan Ødegaard en Serero te danken. Ik wil er niet aan denken wat er van het seizoen terecht zou zijn gekomen zonder die twee.

Speciale lof gaat ook uit naar doelman Pasveer. Ook tegen FC Groningen keepte hij weer overtuigend. En als mensen het nog eens een keer over ‘Pasveertjes’ willen hebben, doe dat dan in positieve zin en gebruik die term voor verre, strakke, zuivere spelvoortzettingen met de wreef. Deze jongen is vorig jaar met de grond gelijk gemaakt en heeft in mentaal opzicht een topprestatie geleverd door terug te komen op het niveau dat hij jaren geleden bij Heracles had.

Toen de wedstrijd begon, dacht ik nog even dat trainer Slutsky verdediger Clark had gepasseerd voor aanvaller Dauda en op die manier de moed had getoond om met drie spitsen te beginnen. Er moest immers een achterstand worden goedgemaakt.
Later hoorde ik dat hij Dauda alleen in het elftal had gebracht, omdat het door plotselinge ziekte van Clark en andere personele problemen niet anders kon. Het toeval heeft dus geholpen, want de veldbezetting was nu veel beter. Zou de Rus nog steeds niet door hebben dat aanvallen de beste verdediging is?

Ik plaats nog wat kanttekeningen bij nog niet genoemde spelers. Gelukkig viel er dit keer niemand uit de toon. Middenvelder Foor begon hopeloos, maar wist zich gaandeweg te herstellen. Notoire probleemkinderen als Büttner en Van der Werff konden zich dit keer goed handhaven.

Büttner moet zich bewust zijn van zijn mogelijkheden en beperkingen. Hij is verdedigend zeer matig en begint vaak aan onzinnige solo’s of doet andere gekke dingen. Zijn pluspunten zijn een goede balaanname, overlappingen waardoor hij de achterlijn kan halen en een goede trap in zijn linkerbeen. De zuiverheid van zijn voorzetten kan en moet overigens beter.

Als de Doetinchemmer het besef krijgt dat hij keihard en geconcentreerd moet werken, zich moet beperken tot zijn sterke punten en sober moet spelen, is hij bruikbaar in de zone op links, mits hij daar niet tegenover een echte buitenspeler komt te staan. Dat deze jongen zichzelf blijft overschatten, blijkt uit het feit dat hij niet wil bijtekenen. Hij mag immers zijn handjes dichtknijpen dat hij een aanbieding heeft gekregen. Gezien die instelling adviseer ik de club om afscheid van hem te nemen.

Anders dan bij Büttner valt op de mentaliteit van Van der Werff niets aan te merken. Deze jongen wil echt wel, maar heeft nu eenmaal het probleem dat hij niet wendbaar en snel genoeg is en bovendien af en toe merkwaardige fouten maakt. In deze wedstrijd kwamen zijn kwetsbaarheden niet aan het licht en bleef hij overeind. Fijn voor de club en voor hem.

Dauda is geen rechtsbuiten, maar een speler voor het centrum of als spits in het tweespitsensysteem. Hij heeft namelijk ruimte nodig. Met zijn snelheid en inzet heeft hij toch nuttig gespeeld, al had hij te weinig oog voor de opkomende Karavaev. Verder had ik in de tweede helft een aantal keren de indruk dat de Ghanees er doorheen zat en pauzes moest inlassen.

Nu wacht dus het tweeluik met FC Utrecht. Voorspellingen doen heeft gezien de griezelige grilligheid van Vitesse geen enkele zin, het kan alle kanten op.

Vitesse-FC Groningen 3-1
2. Ødegaard 1-0, 28. Matavz 2-0, 31. Matavz 3-0, 81. Sierhuis 3-1.