De situatie is ronduit beroerd

8 april 2018 | Van onze AS-redactie

Wat moet ik over deze wedstrijd zeggen zonder in herhaling te vallen? De kritische noten over het spel van Vitesse en de coaching heb ik allemaal al geplaatst. Niet alleen vorige week of de week ervoor, maar ook al maanden eerder.

De kunst is om gebreken in het spel van een ploeg vroegtijdig te signaleren en door het resultaat van wedstrijden heen te kijken. Zo stelde ik na de tweede wedstrijd, de winst met 3-1 bij Roda JC, waardoor Vitesse met zes punten bovenaan kwam te staan, al het volgende vast: “Het resultaat is goed, maar de geleverde prestatie was onverwacht slecht.” Ook constateerde ik toen al dat trainer Fraser had verzuimd om één of twee wissels te plaatsen op het moment dat dat hard nodig was.

Als je zoiets opmerkt op het moment dat er wordt gewonnen, beschouwt het deel van de lezers met een fel geelzwarte bril op je als een azijnzeiker. Dat geeft niet, feit is dat de problemen toen al begonnen en in de loop van het seizoen alleen maar groter zijn geworden.

In Breda was het wederom helemaal niets. Degradatiekandidaat NAC was duidelijk de betere ploeg, het veldspel van Vitesse was saai en treurigmakend en kansen werden er nauwelijks gecreëerd. Voor de neutrale toeschouwer was het door toedoen van Vitesse een vreselijk duel, maar goed, die zal onderhand allang niet meer afstemmen op het kanaal waar de Arnhemse formatie haar gestuntel vertoont.

Als Vitessesupporter doe je dat natuurlijk wel of je zit op de tribune en dan krijg je acht van de tien keer een waardeloze partij voetbal te zien. Vitesse is dus niet wisselvallig, zoals Fraser tegenwoordig verklaart, maar structureel slecht met af en toe een uitschieter naar boven. Die wisselvalligheid voert de trainer de laatste tijd pas aan, omdat de excuses waarachter hij zich verschool intussen op zijn. Het lag eerst aan de vermoeidheid vanwege het drukke programma, na de winterstop aan de schorsing van Matavz (sic!).

Matavz of Castaignos, dat is zo ongeveer lood om oud ijzer. De inmiddels vertrokken Mo Allach heeft Vitesse twee spitsen bezorgd waarvan de één nog slechter is dan de ander en ook de overige in de zomer van 2017 aangetrokken spelers vallen tegen. Dat is falend technisch beleid, evenals het aanbieden van een verbeterd contract aan Faye door interim-directeur Van Hintum. In hoeverre Fraser invloed op dat beleid heeft gehad, weet ik niet, maar hem valt zwaar te verwijten dat hij de structurele problemen binnen zijn ploeg niet heeft onderkend en nooit andere dingen heeft uitgeprobeerd. Het is toch te gek voor woorden dat Matavz in Breda de negentig minuten volmaakt en in de eindfase Castaignos naast zich krijgt. In de praktijk speel je dan met negen spelers en twee man veldvulling.

Waar is Van Bergen gebleven? Hij speelde thuis tegen ADO Den Haag, toen Rashica geblesseerd was, een prima partij en de keren dat hij mocht invallen, zorgde hij met zijn snelheid voor gevaar. Waarom niet eens de voorhoede Van Bergen-Linssen-Beerens geprobeerd? Waarom nooit gekozen voor Buitink in de basis? Waarom zie ik Serero nog steeds nutteloos breedtetikjes geven tussen twee centrale verdedigers in die zelf de opbouw niet aankunnen? Waarom blijft Fraser alsmaar te laat en verkeerd wisselen? Dat dit soort vragen leven, geeft aan dat Fraser ondanks dat er slecht is ingekocht meer uit de selectie had kunnen en moeten halen. Maar je moet eerst zien waar de problemen liggen, wil je ze kunnen oplossen. Fraser ziet dat niet en de na afloop van de wedstrijd voor hem in de bres springende Kashia en Linssen tot mijn verbazing klaarblijkelijk ook niet.

Veranderingen ten goede zijn mogelijk, maar onder de superbehoudende Fraser gaan die zich niet voltrekken. De vraag is of het dan helpt als de club vroegtijdig afscheid van hem neemt. Een assistent voor de groep zetten, is geen optie, want die zit op dezelfde lijn, tenzij hij een andere visie had dan Fraser en zich met tegenzin heeft neergelegd bij zijn beslissingen. En voor een buitenstaander is de tijd te kort. Al met al is de situatie dus ronduit beroerd. Ik wens de directie veel wijsheid toe.

Breda, 7 april 2018
NAC Breda-Vitesse 1-0
35. Angelino 1-0