De play-offs als marteling

19 mei 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De play-offs zouden een leuk toetje moeten zijn, maar Vitesse zorgde er in het uitduel bij FC Groningen voor dat de supporters dit verlengstuk van de competitie zullen ervaren als een marteling. Het zou te vriendelijk zijn om de door de Arnhemmers in het ‘Hoge Noorden’ geleverde prestatie te omschrijven als slecht. Het was abominabel, zowel tactisch als speltechnisch.

Volgens trainer Slutsky begon het voor Vitesse in feite pas met deze eerste wedstrijd op weg naar het grote doel, Europees voetbal. Ferme woorden, die, als Vitessekenners niet beter zouden weten,  de verwachting konden oproepen dat de geelzwarte formatie de zaak nu eens even goed zou gaan aanpakken. Nogal vreemd, pas na vierendertig wedstrijden, maar beter laat dan nooit. Het bleken loze kreten van de sympathieke, maar helaas incapabele Russische oefenmeester. Juist nu het in zijn ogen pas echt menens werd, zakte zijn ploeg verder door de ondergrens dan ooit.

Om te beginnen, tactisch deugde er weer eens niets van. Het leek wel of de trainer, die toch iedere tegenstander, serieus en hardwerkend als hij is, observeert, FC Groningen nog nooit in actie had gezien. Het is toch bekend dat bij de Noorderlingen Zeefuik op rechts en Handwerker op links zo veel mogelijk over de flank opstomen en zo voor gevaar willen zorgen. In plaats van daartegen maatregelen te nemen, gaf Vitesse de Groningers in die zones vrije doortocht.

Dan deed FC Groningen-trainer Buijs het tactisch beduidend slimmer. Hij wist uiteraard dat bijna alle gevaar van Vitesse bij Ødegaard vandaan moet komen en zorgde ervoor dat de Noor bij iedere balaanname twee of zelfs drie man op zijn nek kreeg en vrijwel geen actie kon maken. Die Groningse tactiek betekende natuurlijk dat er voor andere Vitessespelers elders op het veld veel ruimte ontstond, maar ja, daar moet je dan wel van kunnen profiteren. En daar was het niveau van die overige spelers te bedroevend voor.

De mannen van Slutsky leverden nog net geen collectieve wanprestatie, al scheelde het weinig. Er vielen namelijk zowaar nog twee voldoendes te noteren. Doelman Pasveer deed zijn werk opnieuw naar behoren en linker centrale verdediger Doekhi speelde op die voor hem als rechtsbenige speler wat ongemakkelijke positie een degelijke wedstrijd. Deze nog jeugdige speler wordt in de sociale media door velen genoemd in het rijtje spelers waar Vitesse vanaf moet, maar met die visie ben ik het totaal niet eens.

Misschien had Bero de derde voldoende kunnen worden, maar die kreeg na tien minuten een doodschop van Zeefuik en moest even later het veld verlaten. Onbegrijpelijk dat de VAR niet ingreep en dit notoire schoppertje met geel liet wegkomen.

Het belachelijke na dit treurige optreden is dat Vitesse door die onverwachte tegengoal nog een aardige uitgangspositie voor de return heeft ook. Büttner en Clark deden zo ongeveer voor het eerst iets goed en het was meteen raak. Daardoor zijn cijfers op het scorebord komen te staan die volledig camoufleren dat de Arnhemse ploeg een parodie op voetbal heeft laten zien.

Ik betrapte mezelf erop dat ik de tweede helft van dit treurspel emotieloos heb zitten bekijken. Dat is een veeg teken en geeft aan dat het voor mij niet meer hoeft. Ik hoor Slutsky dan na afloop bazelen over het zware programma en de overgang van kunstgras naar gras die zo moeilijk is. Dat soort slappe excuses hoor en lees ik elke keer weer en maken deze trainer compleet ongeloofwaardig.

Dinsdagavond zit ik niettemin gewoon weer in het Gelredome. Gezien de grilligheid van Vitesse en het toch matige niveau van FC Groningen moeten we niet gek opkijken als Vitesse alsnog naar de volgende ronde gaat. En ach, mocht dat niet zo zijn, dan is dat het verdiende loon voor ploeg en trainer.

Als uiteindelijk geen Europees voetbal wordt bereikt, is dat overigens verre van rampzalig. Want, laten we elkaar geen mietje noemen, het gaat hier om een prijs die in de praktijk niet meer zal inhouden dan het spelen van enkele onbetekenende Europese wedstrijdjes in het voorseizoen voor halflege tribunes.

FC Groningen-Vitesse 2-1
45. Mahi 1-0, 56. Memisevic 2-0, 70. Clark 2-1.