De magie van twee bruggen

9 september 2010 | Van onze AS-redactie

‘De magie van de twee bruggen.’ Dat is, zegt Ronald de Jonge, de aantrekkingskracht, misschien wel het geheim, van de Bridge to Bridge Loop, de jaarlijkse hardloopwedstrijd over de Nelson Mandelabrug en de John Frostbrug. Vorig jaar kwam er voor de atleet een dimensie bij: de triomf. De Rozendaalse accountant won bij de 35-plussers de 10 Engelse mijlen.

Hoe heb je de overwinning van vorig jaar beleefd?
,,Om aan de voet van de Eusebius-kerk als winnaar over de finish te gaan, ja, dat is geweldig. Dat onthaal in het centrum vergeet je nooit meer. Dat was wel de mooiste overwinning uit mijn carrière.”

Je liep een mooie tijd op de tien Engelse mijlen en je was zelfs tweede in het ‘overall’ klassement.
,,In iets meer dan 56 minuten. Dat was redelijk. Regionaal gezien was het zeker een goede tijd. Maar verbeteren zal ik het niet, want zondag loop ik deze afstand niet, maar de vijf kilometer. Ik heb namelijk last gehad van een kuitblessure en lig in feite een maand achter op schema. Daarom de vijf kilometer. Temeer omdat ik over twee weken ook goed wil zijn tijdens de Posbankloop. Nee, ik heb niet de grote vorm van vorig jaar, maar het begint te komen. Het hangt een beetje van de kwaliteit van de deelnemers af, maar een plek bij de eerste tien moet mogelijk zijn.”

Een dag niet gelopen is een dag niet geleefd, lijkt de slogan in huize De Jonge.
“Het is ons lust en ons leven, het is een drug. Vijf, zes keer per week lopen we. We wonen bij de bossen, aan de rand van Rozendaal, dat nodigt dus uit om te gaan. Mijn vrouw Sandra is misschien nog wel fanatieker dan ik. Ze heeft op de lange afstanden tegen de Nederlandse  top aan gezeten. Het lopen beheerst ons leven, het is ons eten en drinken. Na afloop van elke loop of training voelen we ons fantastisch. Ook onze vakanties staan in het teken van de sport. In Frankrijk gaat de baby-jogger mee voor ons zoontje. Het gaat ons niet direct meer om onze tijden te verbeteren. Als je wat ouder wordt, dan is het vooral proberen om je niveau vast te houden. Dat lukt ons aardig, zij het dat het herstel wel iets langer duurt.”

Wat is het bijzondere van de Bridgeloop?
“Een stadsloop is altijd iets aparts. Vrij baan door het centrum, je ziet vrienden en bekenden langs het parcours. Het is niet extreem zwaar, maar de twee bruggen in Arnhem zijn wel pittig om te nemen, zeker als er wind staat. Ik hoop dat het zondag licht regent en dat de temperatuur rond de 15 graden ligt. Dat is voor mij het best, Ik ben nogal stevig gebouwd voor een atleet, en onder die omstandigheden kan ik de warmte het best kwijt. Maar ik heb gehoord dat het wat warmer wordt in het weekeinde, rond de 20 graden. Nou ja, voor de organisatie is dat in elk geval wel goed. Mijn vrouw Sandra (zij won vorig jaar de 10 mijl bij de vrouwen, red) zal er zondag trouwens niet bij zijn. Ze  heeft een wedstrijd elders.”

Hoe leef je naar zondag toe?
,,Ontspannen. Zaterdag nog een rustig duurloopje, om het ritme vast te houden. Zondagochtend een bakje koffie en ontbijtkoek. En dan kan het feest beginnen.”

—————————————–
Programma Bridge tot Bridge Loop
08.00 – 10.00 uur: 20 km Walk;
11.00 uur: KAR 1km Runaway;
11.00-11.45 uur:  diverse lopen jongens en meisjes;
12.00 uur: 5 kilometer;
12.45 uur: 10 Engelse mijlen;
14.30 uur: 10 kilometer.