De groenen komen eraan

16 september 2010 | Van onze AS-redactie

Zondag staan de Arnhemse hockeymannen van HC Malburgen en Upward tegenover elkaar. Noord tegen Zuid. Het ‘grote’ Upward tegen ‘het kleine clubje achter de dijk’. De messen zijn geslepen, want “de groenen komen eraan”, zegt HCM-trainer Marcel Willemsen. 

Een fraai stadsaffiche dus, hoewel volgens Willemsen de aloude derbysfeer wat minder is geworden. Ze hakken elkaar niet meer de kop eraf. Willemsen: “Omdat we  zoveel jonge spelers hebben. Vroeger leefde dat meer, temeer omdat er enorm veel spelers van Upward naar HCM  gingen. Maar het blijft iets bijzonders. We zijn net terug in de eerste klasse en we willen graag iets laten zien. Vooral tegen Upward.”

 

Aan de vooravond van de clash aan de Drielsedijk – zondagmiddag om  12.45 uur –   legden we de beide aanvoerders van de eersteklasseploegen enkele vraagjes  voor.  Sjoerd de Leeuw is aanvoerder van Upward, Ramon Kemperman van HC Malburgen.

 

Leeftijd:
Sjoerd: 27
Ramon: 30

Hoe lang bij Upward/HCM?
Sjoerd: sinds twee jaar
Ramon: vanaf mij zevende

Hoe lang aanvoerder?
Sjoerd: twee jaar
Ramon: dit wordt mijn eerste jaar

Plaats in elftal:
Sjoerd: centraal achterin
Ramon: spits

Hoeveel doelpunten bij jouw club?
Sjoerd: 1
Ramon: afgelopen seizoen 10. Totaal in 14 jaar: ongeveer 150

Hoogtepunt?
Sjoerd: Dat zijn er twee. Twee seizoenen geleden de overwinning op de latere kampioen, Venlo. We wonnen in een spectaculaire wedstrijd met 4-3. Dat bleek tevens de enige nederlaag van Venlo te zijn. Het tweede hoogtepunt was vorig seizoen de winst in en tegen Gemert waarmee we ons definitief veilig speelden.
Ramon: de drie promoties naar de eerste klasse. Waarvan de laatste, afgelopen seizoen toch wel de mooiste was. Totaal onverwacht. Met nieuwe, jonge spelers, én in de voorlaatste wedstrijd. Groot feest.

Dieptepunt?
Sjoerd: vorig seizoen de nederlaag tegen de Maastrichtse Hockeyclub, volstrekt onverdiend. Het was daarna een héél lange reis terug.
Ramon: de degradaties uiteraard,  maar ook dat het eerste team een paar jaar geleden geheel uit elkaar viel. Spelers stopten, gingen naar andere clubs, wilden een nieuwe omgeving.

Hoeveel toeschouwers bij thuiswedstrijden?
Sjoerd: tussen  de 50 en de 100. Eerder richting de 50.
Ramon: 60 à 70.

De charme van jouw club?
Sjoerd: ik ben twee jaar geleden van Nijmegen naar Arnhem gekomen, ik voel me thuis bij Upward. Het is een gezellige vereniging met een ons-kent-ons-sfeertje. Ik heb veel fijne mensen leren kennen.
Ramon: HCM is een gemoedelijke club. Geen poespas, ik voel me daar prima.

Hoe schat je de tegenstander van zondag in?
Sjoerd: HCM is net gepromoveerd, dus ik ken ze niet goed. Ik heb wel gehoord dat het een jong team is en dat ze in de eerste wedstrijd tegen Tempo goed hebben gespeeld, ondanks de 2-5 nederlaag.
Ramon: Upward heeft altijd eerste klasse gespeeld, heeft altijd een goed team, ook al er zijn er nu veel mutaties. Het is een grote club met een reputatie. Daardoor heeft Upward ook veel aantrekkingskracht. Wij blijven het kleine clubje achter de dijk.

Wat wordt het zondag?
Sjoerd: 3-1 voor Upward.
Ramon: 3-2 voor HCM.