De funeste benadering van Büttner

19 april 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

De middelen om tegenstanders te analyseren zijn tegenwoordig optimaal. Er zijn zelfs allerlei videobeelden beschikbaar om het spel van de tegenstander en diens individuele spelers te bestuderen. Ik kreeg woensdagavond tegen AZ de indruk dat Vitesse daar in de drie dagen na het duel tegen Sparta Rotterdam niet aan toe was gekomen.

Bij iedereen die de competitie in de Eredivisie ook maar een beetje volgt, is bekend dat Jahanbakhsh veruit de gevaarlijkste speler in de Zaanse ploeg is. Je zou dan toch zeggen dat er een strategie wordt ontwikkeld om hem zo goed mogelijk te bestrijden. Vitesse deed in de persoon van Büttner precies het tegenovergestelde: de Iraniër heeft in de hele competitie nog nooit zoveel ruimte gekregen en wel vanaf minuut één.

Het leek erop dat Büttner zo bang was voor de snelheid van de AZ-rechtsbuiten dat hij zo veel mogelijk bij hem uit de buurt bleef. Dit vanuit de redenatie: als ik in de zone blijf spelen, blijft mijn gebrek aan snelheid verborgen. Laat anderen hem maar opvangen. Die funeste benadering zag ik al eerder van de Doetinchemmer in de Europese uitwedstrijd tegen OGC Nice. Zo van: als ik het sprintduel niet aanga, kan ik het ook niet verliezen.

Ik kan me niet voorstellen dat dit van tevoren zo is afgesproken. En wat ik dan niet begrijp, is dat Sturing niet al binnen het kwartier ingrijpt en Büttner van het veld haalt. De trainer had bliksemsnel een noodverband moeten aanleggen door het inbrengen van Lelieveld of Dabo en het laten verhuizen van Karavaev naar de andere vleugel. De Rus staat dan niet meer aan zijn beste kant, maar hij heeft wél snelheid en is wél in staat om een gevaarlijke buitenspeler het leven zuur te maken. Of eigenlijk ligt de situatie nog anders. Het gebrek aan snelheid van Büttner is onderhand bekend, dus hem koppelen aan Jahanbakhsh was vragen om moeilijkheden en had niet gemoeten. Een verkeerde zet van Sturing dus, die ik wel complimenteer met zijn keuze voor een aanvallende spelstijl.

Wat mij betreft is het hoofdstuk Büttner nu wel afgesloten. In wedstrijdjes waarin hij zonder directe tegenstander in de zone kan spelen, is hij nog wel bruikbaar (en niet meer dan dat), maar als het op verdedigen aankomt, schiet hij zwaar tekort. Er zal volgend seizoen een nieuwe linksback moeten komen, want de eigengereide Faye met zijn Jupiler League-niveau hoop ik ook niet meer terug te zien.

De in Alkmaar aanwezige nieuwe trainer Slutsky zal gezien hebben dat er behalve een linksback meer spelers nodig zijn om van Vitesse een goede subtopper of zelfs meer te kunnen maken. Hopelijk is hij het met me eens dat er op zijn minst ook een goede keeper, een opbouwend sterke centrale verdediger en een meevoetballende, scorende spits moeten komen. Waar vandaan maakt niet uit, het mogen ook Russen uit zijn eigen netwerk zijn, als ze maar kwaliteit hebben. Uit welk buitenland dan ook, als spelers goed zijn en zij trekken een Vitesseshirt aan dan zullen de Vitessesupporters hen omarmen.

Nog enkele opmerkingen bij spelers. Doelman Houwen had in eerdere wedstrijden weinig moeilijk werk gekregen, maar nu hij werkelijk getest werd, bleek hij al net zo min een stabiele keeper als zijn voorganger Pasveer. Hij redde twee keer knap, maar daar stonden helaas twee blunders tegenover.

Een eervolle vermelding dit keer voor Matavz. Vaste lezers weten dat ik bepaald niet van hem gecharmeerd ben. Ik vind hem te slap in de duels, geen goed aanspeelpunt en te veel buitenspel lopen. Als hij niet scoort, en dat was heel lang het geval, is zijn waarde voor het team vrijwel nihil. Maar zie, bij AZ scoorde hij niet alleen met een schitterende kopbal, maar nam hij ook veel ballen goed aan om die vervolgens ook goed door te spelen. Eens kijken of dit een uitschieter was of dat hij dit vaker kan laten zien.

De uitslagen van deze speelronde zijn zodanig dat Vitesse in de volgende wedstrijd bij winst het voor behoud vechtende FC Twente de doodsteek geeft. Zelf kan het zich dan in het geval dat ADO Den Haag tegen PSV verliest, plaatsen voor de play-offs. Dat wordt een beladen duel om naar uit te kijken.

Alkmaar, 18 april 2018
AZ-Vitesse 4-3
7. Weghorst 1-0, 12. Jahanbakhsh 2-0, 21. Linssen 2-1, 40. Matavz 2-2, 45. Jahanbakhsh 3-2, 53. Jahanbakhsh 4-2, 66. Mount 4-3.