De club staat in lichterlaaie

11 november 2023 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Als een ander systeem met zeer matige spelers slecht wordt uitgevoerd, is niet te verwachten dat het resultaat verbetert. Het was dan ook niet vreemd dat het zich door de competitie worstelende Vitesse thuis tegen SC Heerenveen met 1-3 ten onder ging.

Trainer Phillip Cocu had voor het 5-3-2 systeem gekozen. Dat kan heel aanvallend zijn, als een club daar de juiste spelers voor heeft en iedereen weet wat hem te doen staat. Vitesse had echter voor een zeer behoudende, zelfs laffe invulling gekozen. Twee kleine snelle jongens voorin en bij balbezit van de tegenstander met alle acht andere veldspelers terugplooien op de eigen helft. Dus geen doorschuivende middenvelder en vleugelverdedigers en geen enkele druk op de bal op de Friese speelhelft.

Als een ploeg zo speelt, dan is de kans natuurlijk levensgroot dat die zwaar in de problemen komt. Op die manier maak je een tegenstander namelijk sterk en jezelf zwak. Dat werd uiteindelijk ook fataal, al begon de wedstrijd nog zo goed. Na vier minuten al 1-0 voor door een mooi schot van Manhoef na slim klaarleggen van Van Ginkel, wat wil je nog meer. Nou, de 2-0, maar met de tactiek en de uitvoering daarvan zijn de kansen daarop minimaal geweest.

Op de 1-1 kon je wachten. SC Heerenveen heeft met Nunnely op rechts en de opkomende Köhlert op links snelle jongens die de achterlijn kunnen halen. Nunnely stond aan de basis van de 1-1 met de weer zwaar tegenvallende Pinto op te grote afstand. Met Köhlert in zijn zone had Manhoef pech, want deze speler heeft dezelfde lengte, hetzelfde bewegingsritme en dezelfde snelheid als hij. Vorig seizoen had de snelle Vitessenaar al weinig tegen hem te vertellen, nu was het precies zo.

Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe minder de geelzwarte formatie in het stuk voorkwam. Zoals hiervoor aangegeven, de tactiek werd belabberd uitgevoerd, maar dat niet alleen. Was dat maar waar, dan waren de problemen met een betere spelopvatting op te lossen. Maar helaas is ook in dit duel gebleken dat de kwaliteit van de selectie zorgwekkend is.

Doelman Room heeft een grotere nederlaag voorkomen en zich gerevancheerd voor zijn zwakke optreden vorige week in Deventer.

Rechtsback Arcus zou in het 5-3-2 systeem moeten renderen, omdat zijn enige kwaliteit ligt in het (af en toe) goed opkomen en combinerend de achterlijn halen. Ik heb er weinig van gezien.

Zijn collega op links, Pinto, wist eveneens opnieuw niet te overtuigen. Ik zie een twijfelaar, niet de bij Sparta Rotterdam goed functionerende speler.

De drie centrale verdedigers, Oroz, Isimat-Mirin en Hendriks, hebben verdedigend veel ballen weggehaald, maar in het 5-3-2 systeem moet er regelmatig één op Bazoer-achtige wijze doorschuiven. Dat was er totaal niet bij.

Op het middenveld is Tielemans een technische, nuttige schakelspeler, die in de chaos om hem heen verzuipt.

Middenvelder Van Ginkel kan natuurlijk wel voetballen, maar doet alles met lange bewegingen in één tempo. Op die manier landde hij ook op de voet van zijn tegenstander, met rood tot gevolg. Ik denk niet dat daar opzet bij zat. Ik heb het al vele malen eerder geschreven, gebruik hem als kopsterke, balvaste spits, op die manier kan hij nog uiterst nuttig zijn.

Middenvelder Meulensteen tobt al het hele seizoen met zijn vorm. Hij wisselt goede met te veel slechte momenten af. Het vasthouden van de tegenstander bij de penalty past in dat patroon. We weten dat hij veel beter kan, maar hij laat dat al te lang niet zien.

Spits Manhoef scoorde al snel met een strak, diagonaal schot, maar kwam er verder nauwelijks aan te pas. Deels bij gebrek aan ondersteuning, deels ook door eigen knoeiwerk. Hij is nog niet in staat om constant goed te presteren.

Spits Boutrah heeft wel snelheid en werkt hard, maar is nauwelijks op geslaagde acties te betrappen. Op het derde niveau in Frankrijk had hij die waarschijnlijk wel, maar voor de Eredivisie is hij geen aanwinst.

Invaller Cornelisse presteert ook al zeer matig. Een paar jaar geleden begon hij onder trainer Letsch uitstekend, maar bij gebrek aan speelminuten is hij een onzekere speler geworden.

De andere invallers speelden te kort voor een beoordeling.

Terwijl ik dit zit te schrijven, hoor ik dat Phillip Cocu zich heeft teruggetrokken. Ik vind hem een sympathiek mens en een echte Vitessenaar en had echt gehoopt dat hij het goed zou doen. Zoals bekend, vind ik dat dat helaas niet het geval is geweest. Hij had zijn contract gewoon kunnen blijven uitzitten, maar het siert hem dat hij zelf het besluit heeft genomen om te vertrekken.

De vraag is nu hoe het verder gaat. Ik denk dat een trainer die tactisch gedurfder laat spelen voor verbetering kan zorgen. Dan nog blijft een feit dat de kwaliteit van de huidige groep beperkt is en dat er een chronisch gebrek aan scorend vermogen is. Vooral dat laatste moet Technisch Directeur Schmedes zich aantrekken, hij heeft drie spitsen gehaald die niet goed genoeg zijn. Om het vege lijf te redden zal de club in de wintertransferperiode iets móéten doen.

Het waren al hectische tijden voor de club, de hectiek stijgt nu naar grote hoogte. De club staat in lichterlaaie.

Vitesse-SC Heerenveen 1-3

4. Manhoef 1-0, 25. Van Amersfoort 1-1, 78. Tahiri 1-2, 85. Nicolaescu 1-3.