De ‘Budels’ volbrengen missie

11 juni 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Onder luid gejuich van familie arriveerden Nico en Frans Budel zondagavond met hun jacht Sec. Hayai in Les Sables d’Olonne. De vijfde etappe van de Global Ocean Race zat erop.  “We hebben ervan genoten”, zei Frans Budel na aankomst.  

“Het is een zware race geweest”, vertelde Frans Budel, nadat hij hij zijn vrouw en zijn 2 kinderen na aankomst in Les sables d’Olonne even stevig had geknuffeld. “We hadden soms windstille gebieden, dat maakte het lastig. Het was een enorme uitdaging.”
Vader en zoon Budel hebben in de vijfde etappe van de Global Ocean Race van het Amerikaanse Charleston naar het Franse Les Sables d’Olonne samen 22 dagen, 8 uur en bijna 25 minuten op hun jacht Sec. Hayai doorgebracht. “Mijn eerste atlantische overtocht en het was onvergetelijk”, aldus Frans Budel. “Misschien dat het er ooit nog eens van komt, maar daar zal dan toch eerst een flinke discussie met mijn  vrouw aan voorafgaan.”
In december van het vorig jaar begonnen Nico (72) en Frans Budel (41) samen aan de tweede etappen van de Global Ocean race van Kaapstad naar Wellington. Toen ging het al in de eerste nacht mis. De mast brak en het duo moest de strijd staken.
Vooral voor Frans Budel was dat een enorme domper, want hij had zich enorm verheugd samen met zijn vader die etappe te volbrengen. Uiteindelijk viel de beslissing om het in de vijfde en laatste etappe nog eens samen te proberen. Die missie is nu volbracht.
Ook Nico Budel had veel plezier beleefd aan de laatste etappe. “We hebben veel van elkaar geleerd en misschien gaan we nog eens samen. Maar solozeilen is toch mijn passie. Het is soms geweldig om samen te zijn tijdens zo’n zeiltocht, maar solozeilen past net iets beter bij mij.”


Nico en Frans Budel vieren met oranje rook het feit dat zij de finish in Les Sables d’Olonne zijn gepasseerd.