De ‘Budels’ doorstaan eerste storm

22 mei 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Nico en Frans (foto links) Budel zijn zaterdag met hun jacht Sec. Hayai vertrokken uit Charleston voor de vijfde etappe van de Global Ocean Race. Vader en zoon hebben inmiddels de eerste storm, met metershoge golven, regen en onweer, doorstaan.

Na een perfecte start in het Amerikaanse Charleston kregen de Velpenaren Nico en Frans Budel met Sec. Hayai, net als de zeezeilers op de drie andere jachten die nog deelnemen aan de vijfde en laatste etappe van de Global Ocean Race, te maken met zware omstandigheden. De teams lieten weten dat in de eerste 48 uren van deze etappe de omstandigheden tijdens de wereldreis, die op 25 september van het vorig jaar van start ging, nog niet zo extreem waren geweest.
Bij Nico (72) en Frans (41) Budel gingen de gedachten even terug naar de nacht van 29 op 30 november. Tijdens de tweede etappe, van Kaapstad naar Wellington, ging het al na 14 uur varen mis toen een mast afbrak. Het betekende toen het einde van de race in die etappe.
Zover kwam het nu niet. Het jacht Sec. Hayai kwam de storm redelijk door. “Toen de wind weer wat was gaan liggen, moesten we wel een paar kleine reparaties uitvoeren”, vertelde Frans Budel, inmiddels ook op de hoogte gebracht van de uitschakeling van VVO in de nacompetitie. De doelman van de Velpse club miste de nacompetitie door zijn deelname aan de Global Ocean Race.
Niet alleen de extreme weersomstandigheden speelde Frans Budel parten in de eerste 48 uur van de race. “Ik ben nu eindelijk vrij van zeeziekte en heb net gegeten. Mijn eerste maaltijd in 30 uur.”
Op dinsdagmiddag 22 mei om 12.00 uur (Nederlandse tijd) lagen Nico en Frans Budel met Sec. Hayai op een vierde plaats. De achterstand op het jacht Phesheya-Racing bedroeg slecht 3 mijlen. De achterstand op het jacht ‘Financial Crisis’ is 58 mijl, op de nummer 2 ‘Cessna Citation’ 45 mijl. De koploper heeft nog ruim 3100 mijl over de Atlantische Oceaan voor de boeg. De vijfde en laatste etappe eindigt in Les Sables d’Olonne aan de Franse westkust. De aankomst van de jachten wordt verwacht tussen 8 en 10 juni.


Frans en Nico Budel (in oranje tenues), een dag voor de start van de vijfde etappe, met familie en vrienden in Charleston.


Frans en Nico Budel zijn op weg naar Les Sables d’Olonnes.


Nico en Frans Budel.