De bedroevende cijfers van C-acteur Matavz

18 maart 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Het meest positieve van de avond was dat na vele jaren de heaters in het stadion weer eens aangingen. Zeer welkom, want van de wedstrijd zelf zal niemand warm zijn geworden. Ja, misschien de enkeling die zich nog steeds opwindt over tegenvallende prestaties van Vitesse.

Dat vrijwel niemand meer tot die categorie supporters behoort, is logisch. Na achtentwintig duels heeft zo’n beetje iedereen wel gezien dat het niet veel meer kan worden. Dat zou wellicht nog anders kunnen zijn met een trainer-coach die de juiste maatregelen neemt, maar dat heeft Fraser het hele seizoen al voor een groot deel nagelaten, dus op dat punt hoeft niemand illusies te hebben.

Zijn keuze voor doelman Houwen kon ik wél begrijpen. Het aantal fouten van Pasveer was te hoog opgelopen om hem nog langer te kunnen handhaven. Zijn vervanger hield de nul, maar omdat hij tegen het aanvallend zwakke Heracles nauwelijks werd getest, kunnen daar niet al te veel conclusies aan worden verbonden.

Vitesse was beduidend sterker, was ook een aantal keren dreigend, maar scoorde niet. Het zou te ver gaan om dat alleen aan Matavz te wijten, maar ik ben er van overtuigd dat Vitesse met een betere spits had gewonnen. Ik hoor en lees nog steeds van mensen dat die de Sloveen een goede spits vinden. De Gelderlander gaf hem bij de tussenbalans van die krant in de winterstop zelfs de kwalificatie ’top’. Naar mijn mening is hij echter dramatisch slecht. Dieptepunt tegen Heracles vond ik de twee keer dat hij na slap duelleren als een C-acteur met potsierlijke duikjes probeerde een strafschop te versieren. Qua voetbal heb je niets aan hem en intussen kan hij ook al lang niet meer bogen op goede cijfers. Ga maar na: vier goals in de eerste vier wedstrijden, daarna nog vijf in de vierentwintig volgende. Assists heeft hij ook bijna niet geleverd. En dan kan hij wel vier duels geschorst zijn geweest, maar zelfs als ik even vergeet dat dat zijn eigen domme schuld was en die wedstrijden niet meereken, blijft zijn gemiddelde bedroevend.

Ik durf de stelling aan dat Vitesse met Castaignos de slechtste spits van de hele Eredivisie in de selectie heeft en met Matavz één uit de categorie die daar maar net boven komt. Thy van VVV, Sol van Willem II, Van Duinen van Excelsior, en zo kan ik nog een poos doorgaan, ze zouden allemaal van meer nut zijn geweest dan de huidige spits van Vitesse en zijn vaste vervanger.

Het vervelende is dat trainer Fraser in alle wedstrijden heeft vastgehouden aan dit falende spitsenduo. Of de een speelde, of de ander, of beiden een deel van de wedstrijd. Een coach met meer inzicht, lef en creativiteit had al lang andere varianten geprobeerd. Ook in het duel tegen Heracles was de coaching weer onvoldoende wedstrijdgericht. Vitesse zat in de tweede helft muurvast en toch kwam met Van Bergen pas een kwartier voor tijd Frasers eerste wissel. Ik weet ook wel dat het puntverlies niet alleen daaraan kan worden opgehangen, maar toch zeker voor een deel. De keuzes van Fraser of het ontbreken daarvan hebben in de loop van het seizoen absoluut punten gekost. Treurig, want als mens komt hij best sympathiek op me over en als ambassadeur van de club heeft hij het in zijn interviews altijd goed gedaan.

Het zat Mount niet mee bij de afronding, maar wat heb ik weer van hem genoten. Wat een actieradius, wat een snelheid, balbehandeling, inzicht en ondanks zijn tengere postuur en jonge leeftijd ook duelkracht. Je moet er niet aan denken dat de Engelsman tijdens de drie belangrijke wedstrijden met Jong Engeland geblesseerd raakt, want van hem komt bijna alle gevaar vandaan.

Ook de Rus Karavaev kon mij bekoren. Hij speelde met lef en passie en was als betrekkelijke nieuwkomer meteen al een sterke pion op de rechterflank, zowel aanvallend als verdedigend. Een goede, nog jonge speler, dus je zou zeggen: een prima aankoop. Maar het is wel een rechtsback en voor die positie heeft zich dit seizoen nu juist Lelieveld uit de eigen jeugd als speler voor de toekomst aangediend. Een goede linksback of spits was me veel liever geweest.

Nu volgt de serie Roda JC thuis, NAC uit en Sparta thuis. Drie degradatiekandidaten, maar wie Vitesse goed kent, laat het wel uit zijn hoofd om zich rijk te rekenen.

Arnhem, 17 maart 2018
Vitesse-Heracles Almelo 0-0.