D-day voor Arnhemia Eagles

25 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Het is D-day voor Arnhemia Eagles. De Arnhemse basketbalploeg staat voor de beslissende fase in de competitie. Eagles treft twee zware concurrenten binnen drie dagen, twee keer een uitwedstrijd: donderdag tegen de Dunckers in Hilversum, zaterdag tegen Orca’s in Urk. Inzet: een plaats bij de eerste vier, nodig voor het bereiken van de play-offs van de eerste divisie.

De aanloop naar deze topduels was veelbelovend: afgelopen zaterdag won Eagles in een prima wedstrijd  met 78-74 van GS Stars uit Elburg. Trainer-coach Chris Stomp en manager Ben Vlogtman zitten boven op het Arnhemse basketbalteam en kennen alle strapatsen, zwakheden en sterke punten van de Eagles. Ze zijn vol vertrouwen voor de komende cruciale fase: “We pakken zeker twee punten, zo niet dan zijn we zwaar teleurgesteld.”  Het lijkt bij de Eagles aardig op de rit te staan, de ploeg is immers derde in de eerste divisie A. Maar dat is ietwat vertekend. Vlogtman: “We hebben de drie onderste ploegen al twee keer gehad. We treffen nu alleen nog de hogere ploegen. En die willen allemaal winnen.”
Vlekkeloos verliep het seizoen allerminst voor de Arnhemmers. Puur speltechnisch haperde er nogal wat. “Vooral de schotvastheid liet te wensen over. Van buiten de cirkel gingen de ballen er niet in. Daardoor ga je te veel leunen op de centrale mannen, zoals Guido Groenendijk (foto).  Een verdediging kan zich daar gemakkelijk op instellen”, schetst Vlogtman de problematiek.
Maar er is flink aan gesleuteld, meldt Stomp: “Om een vergelijking met het voetbal te maken: ook de aanvallende middenvelders moeten scoren om succes te hebben. In de laatste  wedstrijd ging het goed: Bram Sieben en Jeroen Dolleman scoorden samen 40 punten. We hebben een stap gemaakt. In het begin van het seizoen scoorden we steeds een zesje. In de laatste wedstrijd haalden we een zeven.”
Het sterke punt is volgens Chris Stomp de ‘cohesie’ binnen de ploeg. Zijn basketballers gaan voor elkaar door het vuur. Toch moet de coach ook bij dat facet alert zijn. Stomp: “Soms doet het me denken aan een juniorenploeg. Lang leve de lol, vrienden voor het leven, leve de gezeliigheid. Bij de senioren heb ik dat nog nooit eerder meegemaakt.  Je moet oppassen dat het geen valkuil wordt. Want op dit niveau moet je elkaar zo nu en dan de waarheid kunnen vertellen.” Vlogtman: “Een sterk punt is ook onze brede selectie. We hebben 13 spelers en daar zitten geen zwakke broeders bij, we kunnen dus altijd gemakkelijk doorwisselen.”
Dat zal dus de komende cruciale wedstrijden moeten blijken. Arnhemia Eagles beschikt over een fitte en complete selectie.