Complimenten voor het team, maar de directiekamer staat onder stroom

28 april 2024 | Van onze AS-redactie

In de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard stond voor het gedegradeerde Vitesse alleen nog de eer op het spel. Welnu, complimenten voor het geelzwarte team, trainer Sturing én de in groten getale opgekomen, hondstrouwe supporters. De spelers hebben gevochten voor een goed resultaat, het thuispubliek heeft hen negentig minuten plus blessuretijd hartstochtelijk ondersteund.

Het klinkt gek, maar ik vond dit de leukste thuiswedstrijd van het hele seizoen. Het mooie van dit geweldige publiek is dat de mensen in een geval als dit, als de goede bedoelingen van de ploeg afspatten, net zo fanatiek aanmoedigen en voor doelpunten juichen, als wanneer het nog om de punten zou gaan.

Er is in de penibele situatie van de club van dit moment een saamhorigheid ontstaan die zijn weerga niet kent. Alle fans hebben de mouwen opgestroopt en tonen hun betrokkenheid. Ze willen duidelijk maken dat deze prachtige club niet mag verdwijnen en hebben zich massaal achter de selectie en trainer Sturing geschaard.

Misschien was deze middag juist wel extra leuk, omdat het duel voor de ranglijst niet meer van belang was. De sportieve spanning was er vanaf, een resultaat was alleen maar meegenomen. Met een tomeloze inzet wisten de geelzwarten dat nog te behalen ook. Zij boekten de tweede (!) thuisoverwinning van het seizoen en staan op de ranglijst weer in de plus.

Een uitgebreide analyse van de sportieve activiteiten en de bijdrage daaraan van de verschillende spelers is nu, drie wedstrijden voor het einde van de intussen fataal afgelopen competitie, niet zinvol. Toch wil ik een paar spelers apart noemen.

Allereerst doelman Room, die weliswaar tegen mijn zin in standaard op de lijn blijft plakken bij hoge voorzetten, maar verder dit seizoen over het algemeen goed overeind is gebleven, ondanks de wanhopig makende hoeveelheid tegengoals en verdedigende ketsers voor zijn neus.

Specifiek in deze wedstrijd heb ik extra genoten van de tomeloze inzet van centrale spits Buitink en rechterspits De Regt. Zij hebben ongelooflijk veel meters gemaakt en de Limburgse achterhoedespelers opgejaagd tot zij er gek van werden.

Opvallend goed speelde Kozlowski. Dat de Pool talent heeft, weten we al langer, maar het kwam er vooral dit seizoen heel weinig uit. Deze middag was dat wel het geval, In feite te laat dus, maar beter iets dan niets.

Ook middenvelder Aaronson speelde een sterke wedstrijd en dat was niet voor de eerste keer. Hij is snel, beweeglijk, goed aan de bal, heeft diepte in zijn spel, kan een goal maken en werkt zich altijd uit de naad. De Amerikaan is de enige na de winter gekomen huurling die Vitesse structureel sterker heeft gemaakt. Dat hij tegen de Limburgers twee keer scoorde was hem zeer gegund. Hij is nog jong, ik voorspel hem een mooie toekomst.  

Dan nog een tip voor Van Ginkel. Hij viel in als centrale spits en is de enige binnen de selectie die op die positie tot scoren kwam. Met vijf doelpunten is hij ook met afstand topscorer van de club. Het zijn cijfers die vertekenen, want dit seizoen is ook duidelijk geworden dat hij snelheid en beweeglijkheid tekort komt. Ik heb gelezen dat hij niet in de KKD met de vele kunstgrasvelden wil spelen, maar zijn carrière nog wel een jaartje wil voortzetten. Als ik hem was, zou ik dat dan wel doen in een lagere klasse. Op het hoogste niveau kan Van Ginkels geweldige sportmentaliteit zijn gebreken niet maskeren.

Ik hoop en verwacht dat Vitesse de laatste drie wedstrijden van het seizoen op dezelfde wijze gaat aanpakken. We gaan het zien zonder nog in spanning te hoeven zitten over het sportieve resultaat. De zorgen gaan uit naar het grotere geheel. De directiekamer van de club staat momenteel onder stroom. De vraag daarbij is of de club over enkele weken nog bestaat. Dat geeft spanning van een heel andere sterkte dan die over wel of niet degraderen. Ik wens de heren Reijntjes en Van der Kraan veel wijsheid, kracht en geluk bij de Houdini-act om de club te behouden.   

Vitesse-Fortuna Sittard 3-2
22. Aaronson 1-0, 44. Cordoba 1-1, 50. Lonwijk 1-2, 68. Van Ginkel 2-2, 76. Aaronson 3-2