CIKO’66 gaat dromen waarmaken

15 september 2010 | Van onze AS-redactie

Cijfers zeggen vaak meer dan woorden. Drie jaar geleden begon de Arnhemse atletiekvereniging CIKO’66 met een ambitieus programma om talenten te ontwikkelen. ,,Toen hadden geen enkele Nederlands kampioen. Nu hebben we er acht. Drie jaar geleden hadden we niemand op de nationale ranglijsten. Nu staan er 35 van ons op.”

Leo Siers, trainer van de Arnhemse junioren meerkampploeg, somt deze haast ongelooflijke cijfers moeiteloos op. ,,Een droom gaat uitkomen”, verzekert  de trainer. Siers doelt dan vooral op het grote doel: de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. ,,We willen voor de KNAU (Nederlandse atletiekunie, red) de grootste leverancier van olympische atleten worden. Zeker, dat is ambitieus, maar we zetten er alles op in.” Niets en niemand kan CIKO van de  ‘Road  to Rio’ afhouden, zo lijkt het.

Op die lange weg ernaartoe boekte de Arnhemse atletiekvereniging afgelopen weekeinde een mooi succes: de meisjes D  – leeftijd 12 en 13 jaar – werden in Groningen Nederlands kampioen in de meerkamp. De ploeg liet de Spartaan uit Lisse en Daventria uit Deventer achter zich.
Voor Leo Siers is de prestatie een bevestiging dat hij en CIKO’66 op de goede weg zitten. ,,Drie jaar geleden begonnen we met zes junioren. Nu hebben we er zestig. Die trainen drie of vier keer per week. Daar hebben een uitgekiend trainingsprogramma voor gemaakt. Je gaat niet zo maar naar atletiek, het is een ‘lastige’ en soms moeilijke  sport, zeker als je voor de meerkamp kiest. Daarom beginnen we heel speels. Wil je graag speerwerpen, dan beginnen we met gooi-oefeningen. Met een bal, met een stok, met een pilon. Noem maar op. Het plezier staat daarbij altijd voorop, en dat geldt ook voor andere onderdelen. Want de meerkamp is niet gemakkelijk, ik heb er respect voor als iemand daarvoor kiest. Je moet alles beheersen. De specialisaties komen pas op je vijftiende of je zestiende.”

“Het effect van onze aanpak zie je dagelijks. Kinderen hebben er plezier in, niet één kind komt met tegenzin bij ons. Zelden ben ik zó veel inzet en gedrevenheid tegengekomen. Bovendien vinden de ouders het ook leuk.”

CIKO heeft de komende weken nieuwe kansen om zich op nationaal niveau te laten zien. Komend weekeinde doen de B-junioren Froukje van Ligten en Vere König en D-junior Lotte Hendriksen mee aan het Nederlands kampioenschap meerkamp in Gemert, een week later is CIKO’66 deelnemer aan het nationaal kampioenschap estafette. Leo Siers: ,,We gaan voor het hoogste.”