Carlos Anker met Oranje naar WK

16 mei 2013 | Van onze AS-redactie

Rolstoeltennisser Carlos Anker (foto) uit Arnhem vertrekt vrijdag met het Nederlands jeugdteam richting Antalya. In Turkije staat van 20 tot en met 26 mei de World Team Cup op het spel.

Carlos Anker, Diede de Groot en Thomas Zomerdijk verdedigen in Turkije de wereldtitel die zij vorig jaar in Seoul veroverden. De World Team Cup is het WK voor landenteams, gelijktijdig voor jeugd, mannen en vrouwen. Aniek van Koot, ook uit Arnhem en nummer 1 op de wereldranglijst, komt uit voor het Nederlands vrouwenteam dat eveneens de titel verdedigt.
Anker hoopt in het rolstoeltennis de wereldtop te bereiken. Op de ranglijst voor alle leeftijden schaarde hij zich vorig jaar in de mondiale top 150, en nationaal in de top 10. Op de internationale jeugdranglijst (-18 jaar) klom hij van plaats negen naar vier.
In januari van dit jaar werd Anker tweede op het individuele WK-junioren in het Franse Tarbes. Daarna speelde hij toernooien in Goirle en Neurenberg, maar raakte vervolgens geblesseerd aan zijn (tennis)arm. Een mri-scan wees uit dat een operatie niet nodig was. Een maand geleden pakte hij zijn trainingen weer op, zodat hij tijdig hersteld is voor de World Team Cup.
Carlos Ankers’ ambitie om de wereldtop in het rolstoeltennis te bereiken, wordt versterkt door zijn droom om in 2016 deel te nemen aan de Paralympics in Rio de Janeiro. Hij komt zelf oorspronkelijk uit Brazilië, maar groeide op in Arnhem. Zijn uitdaging is om als Olympisch sporter terug te keren naar zijn geboorteland. Met zijn levensverhaal wil de Arnhemmer ook graag andere sporters met een beperking inspireren.


Carlos Anker in actie.