Carel van der Velden wil SC Oranje laten vlammen

2 september 2017 | Van onze AS-redactie

“Hoe mooi zou het zijn als de kleinste voetbalclub van Arnhem dit seizoen zou doorstoten naar de tweede klasse?” Voor trainer Carel van der Velden is die vraag stellen de vraag beantwoorden. Hij wil met SC Oranje dit seizoen promoveren, maar dat is niet het einddoel. “We willen in drie jaar naar de eerste klasse.”

Om woorden zit Van der Velden niet verlegen, maar de rappe prater wil dat ook omzetten in daden. Na een moeizaam vorig seizoen, waarin SC Oranje zich via de nacompetitie handhaafde in de derde klasse, moet de Arnhemse ploeg met een behoorlijk versterkte selectie dit  seizoen gaan vlammen. “We hebben een hele relaxte voorbereiding gehad”, begint Van der Velden zijn relaas. “We hebben een stappenplan gemaakt en alles geleidelijk opgebouwd. Iedereen wordt steeds fitter. Het heeft geholpen dat onze masseur Hennie Muller (foto) er full time bij is geweest. Vorig seizoen was hij er alleen bij de wedstrijden. Nu ook op de training.”

In de eerste oefenpotjes liep SC Oranje nog wel tegen een paar forse nederlagen op. Van der Velden: “Maar net als andere ploegen hadden we te maken met vakanties. De laatste twee weken is duidelijk sprake van een ommekeer. De kwaliteit van de trainingen is in sneltreinvaart omhoog gegaan. We bouwen nu op via het middenveld en dan gaat de bal naar de hoeken. Dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar. We zetten nu ook heel hoog druk, spelen pressing. Zo maken we het elke tegenstander lastig. Ik verwacht dat de meeste ploegen tegen ons ook met vier of vijf middenvelders gaan spelen.”

De progressie in het spel was in de laatste twee duels zichtbaar. “Vorige week donderdag wonnen we uit bij HAVO met 5-1, dat was de eerste wedstrijd die perfect liep”, zegt Vander Velden. “En afgelopen dinsdag tegen Arnhemia werd het 7-1, maar dat hadden dubbele cijfers moeten zijn. Tussendoor zijn we ook op trainingskamp geweest op de Veluwe. Vier keer getraind op de velden van Lunteren (foto onder) en je zag het team groeien en fitter worden. Met 21 man hebben we een super weekeinde gehad. Dat helpt ook, want niemand laat de ploeg meer in de steek als je samen weg bent geweest. Daarnaast krijgen de spelers door dat ze voor elkaar moeten werken om resultaat te halen.”
Met zijn grote selectie moet Van der Velden keuzes maken. “Met Robin van Schieveen en Sinan Bagci hebben we twee goede keepers. Die keuze is het moeilijkst. Veldspelers kun je ook nog op andere posities laten spelen.” 
Van der Velden heeft hoge verwachtingen van dit seizoen. “Ons doel is promoveren. Door een kampioenschap of via de nacompetitie, dat maakt me niet uit. We hebben een goede en grote selectie en ik zie situaties snel in als het niet loopt. Dat is toch een voordeel als je ook zelf op niveau hebt gevoetbald. Ik vind ook dat tussen de derde en de tweede klasse niet veel verschil zit. De eerste is een ander verhaal, maar daar willen we in drie jaar wel naar toe.”
De vraag is of Van der Velden zo lang bij SC Oranje blijft. “Ik ga komend seizoen ook de cursus TC I doen, maar als we promoveren betekent dat niet dat ik dan ook meteen weg ben. Ik heb afspraken met de club en de sponsor. Tenzij er zo’n mooie aanbieding komt die ik niet kan weigeren, want ik heb ambities in het betaalde voetbal”, zegt Van der Velden, die ook assistent-trainer is bij Jong RKC. “Maar als je ziet hoe mensen bij SC Oranje bezig zijn met de club, dan is het niet de bedoeling dat ik de deur na dit seizoen sluit.” 

Zaterdagmiddag speelt SC Oranje de eerste bekerwedstrijd bij Harskamp. Daarna volgen nog de bekerduels tegen Alverna (9 september, thuis) en SDS ’55 (16 september, uit). Van der velden: “Drie extra oefenwedstrijden en dan beginnen we uit tegen SVP aan de competitie. Een van de betere ploegen met VRC, VV Dieren en SKV.” 

Klik hier voor het competitie- en bekerprogramma.