Bugter hoopt op plek in top vijf

8 februari 2013 | Van onze AS-redactie

Schaatser Luuc Bugter (19, foto) maakt een razendsnelle ontwikkeling door. De Eldenaar rijdt zaterdag en zondag op het Nederlands kampioenschap allround voor A-junioren in Den Haag. “Ik hoop op een plek bij de eerste vijf. De titel is niet reëel”, zegt Bugter.

Hoewel Bugter tot de betere A-junioren van Nederland behoort, kostte het hem nog veel moeite om zich voor het NK op De Uithof in Den Haag te kwalificeren. Plaatsing ging letterlijk met vallen en opstaan. Tijdens de landelijke selectiewedstrijden in Haarlem, twee weken geleden, kwam Bugter op de eerste dag op de 500 meter ten val, waardoor een hoge eindklassering al niet meer tot de mogelijkheden behoorde.
“Een plek bij de eerste negen was noodzakelijk voor plaatsing, maar dat was door die val onhaalbaar”, zegt Bugter. “Dat betekende dat ik een dag later de 3000 meter moest winnen om toch nog een startbewijs voor het NK te bemachtigen.”
Dat werd nog een spannende aangelegenheid, want Bugter reed al in de eerste rit en moest dat ook nog alleen doen. Bovendien had de Eldenaar aan zijn val op de 500 meter een pijnlijke enkel overgehouden. Uiteindelijk bleek zijn 4.11,81 de winnende tijd. Remon Kwant (4.12,64) en Ricardo Hernandez kwamen nog het dichtst in de buurt bij Bugter.
Bugter was al veroordeeld tot het rijden van de landelijke selectiewedstrijden, omdat hij de eerste wedstrijd voor kwalificatie voor het NK, van het gewest noord-oost, wegens ziekte niet had kunnen meedoen.
Inmiddels is Bugter helemaal hersteld en ondervind hij ook geen hinder meer van zijn enkelblessure. “Ik ben helemaal fit. Ik voel die enkel nog wel, maar het is geen belemmering bij het schaatsen”, aldus Bugter, die Kai Verbij en Gerben Jorritsma de favorieten voor de Nederlandse titel noemt.
Bugter ziet zichzelf ook niet op het podium terecht komen. “De jongens van Jong Oranje zijn er ook bij op dit NK. Ik ga voor een plek bij de eerste vijf, daar kan ik tevreden mee zijn.”
Jasper Bugter (17), broer van Luuc, staat voor het NK allround bij de A-junioren als nummer drie op de reservelijst. De Wageningse Eline Cox (15), een nichtje van Luuc en Jasper Bugter, komt zondag in Den Haag bij de C-junioren in actie. “Eline is een dochter van de zus van mijn vader. Dus zeker op zondag zullen er dus heel wat familieleden langs de baan staan om ons aan te moedigen”, aldus Luuc Bugter. Zaterdag rijdt de Eldenaar de 500 en de 3000 meter. Zondag staan de 1500 en de 5000 meter op het programma.