Bryan Linssen op weg naar Vitesse

2 juli 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft zaterdagavond het eerste oefenduel verloren. Op het terrein van het Arnhemse Eendracht was Oleksandria, een subtopper uit Oekraïne, met 2-0 te sterk voor de ploeg van trainer Henk Fraser. Het gesprek van de avond was echter de komst van Bryan Linssen naar Vitesse. De transfer van de aanvaller van FC Groningen naar Arnhem is rond als Linssen ook de medische keuring doorstaat.

Linssen (foto linksboven) wordt de vijfde aanwinst voor Vitesse. Eerder hengelde de Arnhemse club al Thomas Bruns (Heracles), Thulani Serero (Ajax), Fankaty Dabo (gehuurd van Chelsea) en spits Tim Matavz (FC Augsburg) binnen. De eerste drie kwamen zaterdagmiddag in actie, Matavz bleef nog aan de kant. De vijf nieuwkomers moeten het vertrek van Kelvin Leerdam (Seattle Sounders, USA), Marvelous Nakamba (Club Brugge), Ricky van Wolfswinkel (FC Basel), Lewis Baker (terug naar Chelsea), Kevin Diks (gehuurd van Fiorentina) en Adnane Tighadouini en Chelsea-huurling Nathan doen vergeten. Daarnaast keert ook Valeri Qazaishvili niet terug bij Vitesse. De Georgische international was afgelopen seizoen verhuurd aan Legia Warschau. De Poolse kampioen maakte echter geen gebruik van de optie tot koop. Vitesse deed vervolgens zaken met San Jose Earthquakes en verkocht de Georgiër aan de Amerikaanse club.
Vitesse is zelf nog niet uitgewinkeld. De verwachting is dat de club op korte termijn Mason Mount als huurling van Chelsea aan de selectie zal toevoegen. Mount (18), Engelse jeugdinternational, is een aanvallende middenvelder met scorend vermogen. Verdediger Matt Miazga, afgelopen seizoen gehuurd van Chelsea, lijkt voor komend seizoen niet haalbaar. De Amerikaan zou voor een nieuwe verhuurperiode liever uitzien naar een andere club. Verder is een tweede spits geen overbodige luxe. De naam van Lars Veldwijk wordt nog steeds genoemd, door de naam van Luc Castaignos kan zo goed als zeker een streep.  

Op het terrein van Eendracht had de wedstrijd van Vitesse tegen de Oekraiense subtopper (Oleksandria eindigde in de competitie als vijfde met 40 (!) punten achterstand op kampioen Shaktar Donetsk) weinig om het lijf. Oleksandria zit al in de laatste fase van de voorbereiding, want de Oekraïense competitie begint al over twee weken. Vitesse is pas een week in training en daarom stuurde trainer Henk Fraser na de pauze een compleet nieuwe ploeg het veld in. Maikel van der Werff bleef het gehele duel aan de kant.
In de eerste helft kwam Vitesse nauwelijks voor het vijandelijke doel. De middenvelders Thomas Bruns, Mohammed Osman en Jesse Schuurman stonden te diep, waardoor zij door het centrale verdedigingsduo Julian Lelieveld en Arnold Kruiswijk nauwelijks konden worden bereikt. Als rechtsback acteerde Fankaty Dabo nog wat onwennig en op links liet Alexander Büttner zien nog lang niet op het gewenste niveau te zitten. Het bleef voor de pauze bij een halve kans voor Thomas Buitink, die echter over het doel schoot.
Met een andere ploeg kreeg Vitesse na rust vooral door de komst van Thulani Serero en Navarone Foor meer vat op het spel. Serero liet zich als verdedigende middenvelder verder terugzakken en bemoeide zich nadrukkelijk met de opbouw. Foor, de beste man bij Vitesse, zorgde voor de aanvallende impulsen. 
Het doelpunt viel in de 62e minuut echter aan de andere kant uit een corner. Nadat eerst een vrijstaande aanvaller van Oleksandria langs de bal had gemaaid, was doelman Jeroen Houwen kansloos bij het schot van de ook al ongedekte Tsurikov: 0-1. Vitesse kreeg daarna wat kleine kansjes op de gelijkmaker, maar die bleef uit. In de 90e minuut zorgde Kulish nog voor 0-2. Veel waarde moet aan dit oefenduel niet worden toegekend. Daarvoor zit Vitesse te pril in de voorbereiding.

Opstelling Vitesse, eerste helft: Tornes; Dabo, Lelieveld, Kruiswijk, Büttner; Osman, Bruns, Schuurman; Rashica, Buitink, Acheffay.
Tweede helft: Houwen; Lucassen, Kashia, Oude Kotte (67. Van Dijk), Faye; Calor, Serero, Foor; Van Bergen, Ten Teije, Mercan.

* Foto linksonder: Navarone Foor, zaterdag de beste man bij Vitesse, in actie tegen PSV. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)