Brons Jasper Bugter op NK kortebaan

7 februari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Schaatser Jasper Bugter (foto) heeft op het Nederlands kampioenschap kortebaan zijn sprintkwaliteiten getoond. De 16-jarige Eldenaar veroverde op natuurijs in Dronten een bronzen medaille op de titelstrijd voor B-junioren.

De nationale titel ‘kortebaan’ wordt bij de mannen op een rechte baan over 160 meter betwist, waarbij telkens 2 rijders een rechtstreeks gevecht leveren. De schaatsers rijden tweemaal tegen elkaar, een keer met de wind in de rug en een keer met de wind tegen. De gemiddelde tijd bepaalt de uitslag.
Bugter overleefde in het deelnemersveld van 31 schaatsters de eerste ronde en plaatste zich zo bij de laatste 16. “Ook dat ging goed”, zei de talentvolle Eldenaar. “Het was de bedoeling dat er daarna 8 rijders zouden overblijven, maar door wat onenigheid over de tijdwaarneming, gingen we met 10 man door. De tijden werden handgeklokt en in een race had de winnaar een slechtere tijd dan de nummer 2.”
Het deerde Bugter allemaal niet, want ook die ronde overleefde de Eldenaar en plaatste zich bij de laatste 4, de finale. “Daarin reden we allemaal 1 keer tegen elkaar en daar werd ook de gemiddelde tijd van genomen. Ik werd uiteindelijk derde, maar de verschillen waren niet groot.”
Bugter was trots op zijn bronzen plak. “Je weet nooit wat je kunt verwachten. Ik kan aardig sprinten, maar een plek bij de beste 8 was al mooi geweest”, zei Bugter, die op het Beekdal College in Arnhem in VWO-5 zit en moeite had moeten doen om vrij te krijgen van school.
“Ik zou daarom graag de topsportstatus krijgen, want dat betekent dat je voor wedstrijden sneller vrij krijgt. Je moet wel aan voorwaarden voldoen. Ik geloof dat je als schaatser bij een NK bij de eerste 5 moet eindigen, dus ik hoop dat het nu lukt.

Afgelopen zondag vond in Bantega de NK kortebaan voor meisjes junioren C plaats. Voor de 15-jarige Arnhemse Josje Zwartkruis was er in het deelnemersveld van 40 schaatssters geen hoofdrol weggelegd. De scholiere reed de 140 meter met de wind in de rug in 15.55 seconden en dat was goed voor een 30e plaats. Met de wind tegen reed Zwartkruis 16.70 en werd daarmee 28e , maar dat was niet goed genoeg om door te gaan.


Josje Zwartkruis in actie op archieffoto.