Bouman met Tsjechië naar kwartfinales

25 oktober 2010 | Van onze AS-redactie

Korfballer Edwin Bouman van Oost-Arnhem heeft zich met Tsjechië geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap korfbal. Tsjechië won zondag met 20-17 van Portugal en eindigde als eerste in groep C.

Tsjechie won alle drie de groepsduels. Vrijdag was de ploeg met 32-7 te sterk voor Wales, zaterdag kon Turkije nauwelijks tegenstand bieden: 33-9. Tsjechië-Portugal was zondag in Almelo een fantastische wedstrijd. Ook de Portugezen hadden hun eerste twee wedstrijden gewonnen. Beide ploegen, al geplaatst voor de kwartfinales, streden om de groepswinst. Bij rust leidde Portugal met 10-7 en die voorsprong hielden de Zuid-Europeanen lang vast. Bij 15-11 leek de strijd beslist in het voordeel van Portugal, maar de Tsjechsche ploeg kwam in het laatste kwart van de wedstrijd ijzersterk terug. Via 15-15 en 17-17 sloegen de Tsjechen in de slotdfse genadeloos toe en wonnen met 20-17.

Tsjechië komt nu uit in een poule met België, Catalonië en Portugal. De uitslag van de wedstrijd tegen Portugal neemt Tsjechië mee. Dinsdag speelt Bouman, die 10 jaar in Tsjechië woonde en getrouwd is met een Tsjechische, met ‘zijn’ land het cruciale duel met Catalonië, woensdag wacht België. Beide wedstrijden worden in het Topsportcentrum in Rotterdam gespeeld. De nummers één en twee gaan door de de halve finales en spelen om de medailles.

De Nederlandse ploeg van de Arnhemse bondscoach Jan-Sjouke van den Bos was in poule A achtereenvolgens te sterk voor Duitsland (36-8), Hongarije (41-8) en Servië (45-8). Nederland is in de halve finales ingedeeld in een groep met Duitsland, Engeland en Rusland. Nederland speelt dinsdag tegen Rusland en woensdag tegen Engeland. Ook die duels worden in het Topsportcentrum in Rotterdam gespeeeld. Vrijdag staan de halve finales op het programma, zondag is de finale.