Bos neemt Van Hintum mee

6 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Door onze AS-redactie

Marc van Hintum wordt bij Polonia Warschau de assistent van trainer Theo Bos. Bos tekende bij de huidige nummer acht van Polen een contract van een half jaar met een optie voor nog twee seizoenen. Bos en Van Hintum vertrekken zondag naar Warschau.

Bos (45) beschouwt zijn avontuur in Polen als een enorme uitdaging. “Ik heb al wat beelden gezien en met deze ploeg moeten we in Polen bij de eerste vier kunnen eindigen”, zegt Bos.
In dat geval wordt het contract automatisch met één seizoen verlengd. Bos: “Dat gebeurt als we met Polonia bij de eerste zes eindigen. Staan we aan het einde van dit seizoen bij de eerste drie, dan wordt het contract met twee seizoenen verlengd.”
Theo Bos is de derde Nederlandse trainer die in Polen aan de slag gaat. Eerder was Leo Beenhaker, de huidige technisch directeur van Feyenoord, bondscoach van Polen. Daarna koerste Robert Maaskant richting het oosten. De voormalige coach van NAC is nu trainer van Wisla Kraków, dat momenteel op een tweede plaats staat in Ekstraklasa, de Poolse eredivisie.
Polonia Warschau is voor Theo Bos zijn derde club als hoofdtrainer. Na zijn periode als jeugd- en assistent-trainer bij Vitesse trad Bos met ingang van het seizoen 2005-2006 als technisch hoofdverantwoordelijke in dienst van FC Den Bosch. Op 30 december 2008 keerde Bos terug bij Vitesse, waar hij de ontslagen Hans Westerhof opvolgde. Bos behoedde zijn ploeg in het seizoen 2008-2009 voor degradatie.
Op 21 oktober 2010 krijgt Bos, zoals verwacht na de overname van Vitesse door Georgiër Merab Jordania, zelf zijn congé wegens tegenvallende resultaten.
Als actief speler kwam Bos van 1983 tot 1998 liefst 15 seizoenen uit voor Vitesse.
Zijn toekomstige assistent Marc van Hintum (43) speelde van 1997 tot 2002 gedurende vijf seizoen voor Vitesse. Van Hintum was van 1 februari 2008 tot 1 juli 2010 technisch manager bij Vitesse en moest plaatsmaken voor Ted van Leeuwen.  Van Hintum is nu analist bij Sport 1 en trad half september op vrijwillige basis toe tot de technische staf van Helmond Sport. Daar assisteerde hij hoofdtrainer Jurgen Streppel.