Boris de Kok beslist stadsderby

22 oktober 2018 | Van onze AS-redactie

Boris de Kok heeft zondagmiddag de stadsderby SML – VDZ (1-0) beslist. De aanvaller van de thuisclub zorgde in blessuretijd voor de enige treffer. De ploeg van trainer Roberto Straal kwam de zege ook toe, want na een van twee kanten zeer matige eerste helft, was SML na rust oppermachtig.

“Dit is heerlijk”, riep een dolblije Boris de Kok, die in zijn juniorentijd ook voor VDZ uitkwam. ,,Maar dat speelt niet mee, hoor. Ook daar heb ik een leuke tijd gehad.”
De blijdschap kwam vooral voort uit het tijdstip waarop de Kok de altijd beladen derby besliste. In blessuretijd won de aanvaller een duel van verdediger Stijn van Gent van VDZ, die daarbij onderuit ging. Heel VDZ schreeuwde moord en brand, omdat De Kok een overtreding zou hebben gemaakt. De matchwinnaar was zich echter van geen kwaad bewust. “Ik vond het geen overtreding. Stijn gleed uit, de protesten waren dan ook niet terecht.”

VDZ-verdediger Michael van Schieveen vergat zichzelf daarbij. Na zijn gele kaart voor heftig protesteren schold hij arbiter Paul Coppens even later ook nog uit. “In de emotie kun je wat zeggen, maar na een minuut moet dat over zijn. Ik laat me dan niet meer uitschelden”, verklaarde Coppens in de bestuurskamer van SML ook de tweede gele kaart voor Van Schieveen. Over de vermeende overtreding was Coppens ook duidelijk. “Ik heb geen overtreding gezien, dus dan kan ik ook niet fluiten.”
De spelers van SML maakten zich er niet druk om. Zij vierden feest. Terecht, want VDZ had in de tweede helft bij de aartsrivaal helemaal niets in te brengen. “Op basis van de kansen hadden we het al veel eerder moeten beslissen. We hebben er heel veel laten liggen, maar de zege was natuurlijk meer dan verdiend”, oordeelde De Kok.

De Kok had zelf al na tien seconden kunnen scoren, maar de jonge VDZ-doelman Kwint Ceelen  voorkwam een treffer. Ceelen dreef de aanvallers van SML na de pauze tot wanhoop door de ene na de andere goede redding te verrichten. Bovendien was ook de afronding onder de maat. Zo legde De Kok twee keer een bal panklaar terug, maar eerst Abdellatif Elmalki en vervolgens Stijn van Elferen schoten de bal naast het VDZ-doel. “Op de wedstrijd tegen MASV na zijn we elke week beter, maar we scoren gewoon te weinig. Daar ontbreekt het bij ons nog aan”, zei De Kok, die lovend was over ploeggenoot Joshua Gieling. “Hij viel fantastisch in.”
Na twee zeges op rij heeft SML volgens De Kok de weg omhoog gevonden. “Die overwinningen bieden perspectief voor de wedstrijd van zondag bij VVO. Het is ook nog steeds ons doel om weer te promoveren na de degradatie van afgelopen seizoen.”

En VDZ? Dat kon op sportpark De Bakenberg geen vuist maken. De ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi (foto rechts) bezig aan zijn derde seizoen bij de Arnhemmers, kreeg in de eerste helft nog wel drie grote kansen. Die ontstonden vooral door enorm geklungel in de defensie van SML, maar Pieter Middeldorp en Max Burgers (twee keer, foto links) konden de mogelijkheden niet verzilveren.

Na de pauze lag het initiatief volledig bij SML. Naarmate het duel vorderde werd het middenveld van VDZ zowel qua voetballend vermogen als qua loopvermogen afgetroefd door het middenveld van SML, dat door de sterke invalbeurt van Joshua Gieling vleugels kreeg. VDZ kwam voetballend niet meer onder de druk vandaan en hanteerde steeds vaker de lange haal naar voren. De bal belandde daardoor in niemandsland. Eenmaal was VDZ nog via de counter gevaarlijk, maar de fraaie volley van Wesley Martens werd gepareerd door doelman Joël Saro van SML.

MASV is na de 3-1 zege bij MvR de nieuwe koploper in de derde klasse C van het zondagvoetbal met 12 punten uit 5 duels. Grol en OBW speelden tegen elkaar gelijk (2-2) en delen de tweede plek met 10 uit 4. FC Trias (4-0 winst op VVO ) is vierde met 9 uit 5. VDZ (8 uit 5) en SC Rheden (7 uit 4) staan daar net onder. Door de 2-1 zege van Gendringen op Pax is VVO laatste met 1 uit 5. Ook Doetinchem heeft 1 punt uit 5 wedstrijden.

Zondag 28 oktober staan onder meer de duels MASV – Grol, VVO – SML, VDZ – MvR en SC Rheden – Vios B op het programma.

* Foto boven: Boris de Kok (archieffoto Nico Kooij)

UITSLAGEN ZONDAGVOETBAL (21 OKTOBERR)

HOOFDKLASSE A
Zaterdag 20 oktober
Purmersteijn – Hollandia           0-1
Zondag 21 oktober
Hoogland – De Bataven              1-1
DEM – SDO                                  2-0
Silvolde – Alcides                         5-1
Hoogeveen – Fortuna W            3-0
RKHVV – Achilles 1894             2-3
MSC – RKZVC                              5-2
AWC – Be Quick 1887                 0-1

DERDE KLASSE C
FC Trias – VVO                            4-0
Doetinchem – SC Rheden          0-1
MvR – MASV                                1-3
Gendringen – Pax                        2-1
SML – VDZ                                   1-0
Vios B – Ruurlo                            3-1
Grol – OBW                                  2-2

DERDE KLASSE D
Hatert – Trekvogels                    0-3
Beuningse B – Brakkenstein     2-1
Blauw Wit – Germania               2-0
Driel – Roda ’28                          4-3
Dio ’30 – Rood Wit                     2-2
DVOL – Arnhemse Boys            3-2
Eldenia – HAVO                          2-3

VIERDE KLASSE D
Veluwezoom – CHRC                 1-2
RKPSC – Westervoort                 1-1
GSV ’38 – Jonge Kracht             2-1
ONA ’53 – HC ’03                        1-2
Groessen – Arnhemia                 3-0
Eendracht – Angeren                  2-3
DVV – GVA                                   2-2