Bony weer goud waard voor Vitesse

9 februari 2013 | Van onze AS-redactie

Wilfried Bony (foto) heeft Vitesse zaterdagavond een gelijkspel bezorgd tegen PSV. De Ivoriaanse spits kopte vlak voor tijd de gelijkmaker achter PSV-doelman Boy Waterman: 2-2. Vitesse stond toen al met tien man na een rode kaart voor Theo Janssen.

Vitesse sloot zo een turbulente week af met een positief resultaat. Dat leek er in Gelredome niet meer in te zitten, want Vitesse keek twee minuten voor tijd nog tegen een 1-2 achterstand aan. Maar Wilfried Bony is teruggekeerd van de Afrika Cup en kopte na een voorzet van Patrick van Aanholt schitterend raak: 2-2.
Vitesse stond op dat moment nog met tien spelers in het veld. In de 84e minuut kreeg Theo Janssen (foto rechts)de rode kaart toen hij onder de ogen van arbiter Van Boekel, volgnes zijn zeggen onbewust, op de voeten van Kevin Strootman was gaan staan. PSV dacht de buit toen binnen te hebben, maar kwam dus bedrogen uit.
Bony kopte de 2-2 binnen, nadat hij eerder Vitesse ook al op 1-1 had gebracht uit een strafschop. “Ik voelde dat we gelijk zouden spelen”, sprak Bony na afloop voor de camera van EredivisieLive. “Ik heb pas één wedstrijd gespeeld waarin ik scoorde en die we uiteindelijk niet wonnen. Dus ik geloof nog steeds dat we niet verliezen als ik scoor.”
Door zijn twee treffers zal de belangstelling voor de topscorer van Nederland vanuit Rusland, waar de transfermarkt pas eind februari sluit, opnieuw toenemen. “Ik weet niet of ik blijf”, zei Bony. “We zullen het wel zien.”
Vitesse zonder Bony is een ander Vitesse dan met Bony, ook al was PSV over 90 minuten de beter ploeg geweest in Gelredome. De Eindhovenaren namen na 20 minuten de leiding door Dries Mertens, die een strafschop feilloos benutte. Mertens was zelf neergelegd door Frank van de Struijk, die daar zonder gele kaart vanaf kwam. Bony was voor rust nog dicht bij de gelijkmaker, toen de bal na zijn omhaal op de lat belandde.
Na de pauze haalde Patrick van Aanholt na een inzet van Wijnaldum nog een bal van de doellijn en hield Vitesse zo in de race. Met Mike Havenaar voor Jonathan Reis probeerde trainer Fred Rutten van Vitesse het tij nog te keren. Nadat Marcello net naast het doel van Vitesse had gekopt, wierp die wissel zijn vruchten af. Bij een vrije trap van Vitesse hield Marcello Havenaar vast en daar zag Van Boekel in de 77e minuut een strafschop in. Bony schoot koelbloedig raak: 1-1.
Vitesse was nauwelijks uitgefeest, toen PSV na een weergaloze aanval opnieuw op voorsprong kwam. Na voorbereidend werk van Willems, Hiljemark en Matavz schoot Wijnaldum de bal hard in de benedenhoek: 1-2.
Doelman Piet Velthuizen behoedde Vitesse met een prachtige redding daarna voor een grotere achterstand na een stift van Tim Matavz. PSV dacht de buit binnen te hebben, maar toen was daar plotseling Bony, die Vitesse aan een niet meer verwacht punt hielp: 2-2.

* Foto’s: Wil Kuijpers Fotografie


Dries Mertens scoort vanaf de stip 0-1, doelman Piet Velthuizen zit er nog dicht bij. 


Theo Janssen krijgt rood, nadat hij op de voet van Kevin Strootman is gaan staan.


Trainer Fred Rutten, hersteld van zijn ziekte, coachend langs de lijn.


Vitesse viert een feestje na de late gelijkmaker van Wilfried Bony. Doelman Boy Waterman van PSV baalt.