Bony bezorgt Vitesse simpele zege

23 februari 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft zaterdagavond in Almelo een eenvoudige zege behaald. De Arnhemse ploeg was in een spectaculair duel te sterk voor Heracles: 2-5. Bij rust leidde Vitesse met 1-2. Wilfried Bony scoorde driemaal en miste kort na rust ook nog een strafschop. De ook sterk spelende Marco van Ginkel zorgde voor de twee andere Arnhemse treffers.

Wilfried Bony was bij Vitesse de grote man in Almelo. De aanvaller opende na 19 minuten de score met een formidabel afstandschot. Het uitstekende voorbereidende werk was van Marco van Ginkel, die zelf in de 23e minuut voor 0-2 zorgde. Nu was Bony de aangever.
Het duel leek daarmee al vroeg beslist, maar uit het niets kwam Heracles na een half uur terug in de wedstrijd. Na een assist van Bruns liet Duarte doelman Piet Velthuizen kansloos: 1-2. Vitesse kreeg het daarna een stuk moeilijker, maar meer Almelose treffers bleven uit. In de 38e minuut was er nog een pijnlijk moment voor Jonathan Reis. De aanvaller van Vitesse had nog helemaal niets goed gedaan en mocht gaan douchen.
Zijn vervanger Qazashvili deed onmiddellijk na rust van zich spreken. De aanvaller ging onderuit na een tikje op de knie van Schenkeveld. De bal ging op de stip, maar Bony zag zijn inzet gekeerd door doelman Pasveer. Uit de daaropvolgende corner werd het toch 1-3. Mike Havenaar kopte terug, Van Ginkel reageerde attent.
Die klap kwam bij Heracles hard aan en in de 54e minuut besliste Bony de wedstrijd. Hij schudde zijn bewaker Ben Rienstra af en liet ook Pasveer kansloos: 1-4. Daarna bleef het 20 minuten rustig. Vitesse controleerde de wedstrijd. Dat veranderde toen invaller Castillion 17 minuten voor tijd doelman Piet Velthuizen van buiten het strafschopgebied passeerde: 2-4.  Velthuizen voorkwam daarna met twee knappe reddingen dat zijn ploeg verder in de problemen raakte. Vijf minuten voor tijd kreeg Heraclied Bruns, één van de uitblinkers bij de thuisploeg, zijn tweede gele kaart. Bony sloeg daarna voor de derde keer toe (2-5), waarna de Almelose aanvaller Gouriye de eindstand op 3-5 bepaalde.
Vitesse blijft door de zege met 45 punten uit 24 wedstrijden meedoen in de strijd om de bovenste plaatsen. De ploeg van trainer Fred Rutten passeerde FC Twente en Feyenoord op de ranglijst, maar de beide concurrenten komen nog in actie.