Björn Willunat vertrekt bij AES

25 april 2017 | Van onze AS-redactie

Handbaltrainer Björn Willunat heeft zijn vertrek aangekondigd bij AES Arnhem, dat komend seizoen na de officiële fusie tussen AHV Swift en AAC 1899 verder gaat onder naam DFS Arnhem. De Limburgse trainer had de Arnhemse handbalsters twee seizoenen onder zijn hoede. “Er waren veel argumenten om te blijven, maar de sportieve mogelijkheden zijn een groot vraagteken. Het wordt lastig een ploeg op de been te krijgen die in de tweede divisie kan spelen”, aldus Willunat.

Bij de fusieclub gaan de oudgedienden Eva de Munnik, Lynn Schoenaker, Marlies Bouwman en Robin Verkroost in het tweede team spelen. Dat geldt ook voor de nog jonge, talentvolle keepster Kaye Bruins (17). Daarnaast vertrekt de in Eindhoven studerende Roos Beljon (foto rechtsmidden) naar eerstedivisionist PSV en heeft de talentvolle Carmen Boschman gekozen voor het Amsterdamse VOC. Willunat: “Carmen gaat bij VOC nog een jaar in de jeugd spelen in een nieuw te vormen eredivisie voor jeugdteams.”
Mogelijk stoppen bij DFS nog twee speelsters, maar voor Willunat is dat geen reden om zelf te vertrekken. “Dat maakt het juist moeilijker. Want ik was ook graag gebleven en heb er moeite mee de meiden achter te laten die wel doorgaan. Maar de wonderen zijn de wereld niet uit. Mocht er uiteindelijk een ploeg komen te staan, dan ben ik bereid alsnog door te gaan. Maar dat moet de vereniging doen en dat wordt lastig, want je tovert niet zomaar ergens zes, zeven speelsters vandaan.”

Zijn vertrek bij DFS heeft met tal van ontwikkelingen te maken, zo merkt Willunat op. “Zo is ESCA niet meegegaan in de fusie en dat komt het dameshandbal in Arnhem niet ten goede”, legt de Limburger uit. “ESCA gaat ook met een eigen team verder. Wij hebben de afgelopen twee jaren wel iets moois opgebouwd en na het vertrek van de ‘routiniers’ hoopte ik dat op te vangen met een nieuwe groep. Dat Roos en Carmen vertrekken is niet eens een probleem. Als je het goed doet en je ontwikkelt je, is het mooi als je een volgende stap kunt maken. Dat geldt voor spelers en voor trainers. Ik loop ook niet weg, omdat ik weer moet bouwen, maar omdat het eerste team volgend seizoen tot nu toe ook het enige prestatieve team is. En als je met maar acht speelsters en één keepster op de training staat,  kun je niet iets opbouwen. Dat is het argument.”
Willunat weet nog niet wat hij gaat doen. “Het is allemaal laat in het seizoen. de meeste clubs zijn voorzien. Maar ik ben ook druk met de handbalschool en mijn bedrijf. belangrijk is ook alles goed over te dragen. Daar ga ik alle medewerking aan verlenen.”

* Foto boven: Björn Willunat.