Bijrol Heins-team op NK Masters

29 december 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Met slechts 2 rijders was het team van Heins Schaatsshop uit Elden woensdag afgereisd naar Heerenveen voor het NK marathon voor Masters op kunstijs. Succes bleef uit. Gijs Gjaltema werd 42e, Frans Bugter (foto) viel uit.

Gjaltema en Bugter behoorden tot het grote peloton van 86 rijders. Het tempo lag al meteen hoog en de ‘diesels’ bleven in strak tempo doorrijden.
Een vroege ontsnapping van Arjan Bakker deed nog niet veel stof opwaaien. Na 20 ronden ontstond er een kopgroep van 4 man. Als vanzelfsprekend waren Kurt van de Nes en Albert Bakker mee, maar ook zij moesten capituleren voor het jagende peloton.
Zo af en toe ontstonden er gaten in het peloton en Bugter en Gjaltema zaten door hun wat afwachtende houding vaak net aan de verkeerde kant van de breuk. De grimas op het gelaat van Gjaltema gaf blijk van het feit dat hij het zwaar had. Later bleek een grote braam op zijn schaats, opgelopen in de schermutselingen, daar mede de oorzaak van was. Door die braam kostte het hem veel energie om soepel te rijden, maar opgeven is voor de altijd strijdende sportman uit Doetinchem nooit een optie.
Een kleine groep slaagde er uiteindelijk toch in om afstand te nemen en zij maakten uit wie het rood wit blauw om de schouders zou krijgen.
Met nog 10 ronden te gaan, kwam Frans Bugter ten val. De Eldenaar had tot op dat moment nog heel goed kunnen volgen. Met zijn hoofd diep tussen de schouders zagen de toeschouwers hem nog twee maal langzaam rijdend de teleurstelling verwerken om daarna zijn verhaal te doen bij zijn meegereisde vrouw en twee zonen.
Met nog 4 ronden te gaan klonk de bel voor het peloton en mochten de mannen met een ronde voorsprong voor de titel gaan. Het tempo ging flink omhoog en Rudi Groenendal kwam met de meeste snelheid uit de laatste bocht uit en finishte als eerste. John van Dijk werd tweede, Arjan Bakker pakte het brons.Gijs Gjaltema eindigde op een welverdiende 42e plaats. In totaal haalden 64 rijders de finish.