Bij alle ellende ook lichtpunten

30 september 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Zelden heeft een wedstrijd van Vitesse me zoveel chagrijn bezorgd als deze uitwedstrijd bij Feyenoord. Het was te veel van het slechte: een onnodige, late nederlaag, rode kaarten voor Bruns en Doekhi, een behoorlijk ernstig lijkende enkelblessure voor Beerens en een afschuwelijke beenbreuk voor Matavz.

Het gaat te ver om scheidsrechter Gözübüyük de schuld te geven van het verlies van Vitesse bij Feyenoord, maar een feit is wel dat ik al schrik als hij een duel van Vitesse krijgt toegewezen. En ook nu had hij wel degelijk een negatief aandeel. De rode kaart van Bruns was terecht. Wat een stomme actie, deze speler vindt dat hij een basisplaats moet hebben, maar gooit zijn eigen glazen in. Daarentegen was de eerste gele kaart voor Doekhi zeer kinderachtig gegeven. De wel terecht uitgedeelde gele prent vlak voor tijd was daardoor zijn tweede en dus “goed” voor rood. En aan de magnifieke vrije trap van Van Persie ging eerst een overtreding op Doekhi ver op de helft van Feyenoord vooraf en daarna werd de bal bij de tegenstoot van Feyenoord op correcte wijze van Berghuis afgepakt. Dat was geen free kick en de tegengoal, hoe mooi op zichzelf ook, volgde dus op een dubbele fout van deze arbiter.

Toch moet Vitesse zichzelf ook wel het een en ander verwijten. Zeker, de eerste helft was zeer redelijk en daarin had de ploeg Feyenoord in de eigen Kuip goed onder controle. Maar je weet dan dat Feyenoord als het weer uit de kleedkamer komt en naar zijn favoriete kant gaat spelen, een storm probeert te veroorzaken. Het is dan buitengewoon vervelend om in de eerste twee minuten achter elkaar drie corners tegen te krijgen, waarvan twee onnodig. En ja hoor, de derde ging erin en Feyenoord had wat het wilde. De Rotterdamse ploeg was binnen de kortste keren terug in de wedstrijd en het vuur op de tribunes was ontstoken. Daarmee was de wedstrijd nog niet verloren, maar wel op slag vele malen lastiger geworden. De rode kaart van Bruns was vervolgens het breekpunt. Met tien man is het dan hopen dat de tweede goal niet valt, maar het paste in het beeld van deze dramatische wedstrijd dat Van Persie die vrije trap zo schitterend inschoot. En daar paste ook feilloos in dat de kans die Vitesse daarna bij die indraaiende vrije trap toch nog kreeg, net niet kon worden benut.

Bij alle ellende waren er toch ook lichtpunten. Ik vond de achterhoede goed spelen, inclusief debutant Doekhi. Hij is nu één wedstrijd geschorst, maar daarna is hij degene die in mijn ogen naast Clarke-Salter moet komen te staan in plaats van de snelheid en wendbaarheid tekort komende Van der Werff. Verder speelde Serero een uitstekende wedstrijd en deed ook Bero het als valse linksbuiten heel aardig.

Nu de ziekenboeg overvol is, zal trainer Slutsky de komende tijd moeten improviseren. Volgende week thuis tegen Heracles kan hij de problemen achterin oplossen door óf Clark óf Karami als centrale verdediger op te stellen. Voorin is Darfalou de logische vervanger van Matavz in de spits. Hij kan een langere periode achter elkaar laten zien wat hij waard is. Dat zou nog weleens flink mee kunnen vallen. Dat moet ook, want als hij niet gaat scoren, ontstaat een groot doelpuntenprobleem. Van het drietal dat vorig seizoen het leeuwendeel van de productie voor zijn rekening nam, Matavz, Mount en Linssen, is nu namelijk alleen laatstgenoemde nog over, mits fit. Hopelijk is hij er volgende week weer bij en krijgt hij zijn dit seizoen nog ontbrekende neusje voor goals weer terug.

Hoe groot de kater over deze wedstrijd ook is, bij Feyenoord verliezen kan niet alleen, maar dat gebeurt ook meestal. Het zijn drie verliespunten die niet bepalend zullen zijn voor het seizoen. Het is voor Vitesse zaak om uit de komende wedstrijden tegen Heracles, Excelsior en Fortuna Sittard de maximale negen punten te halen. Ook met de intussen danig gehavende selectie is dat nog altijd mogelijk. Als dat gebeurt dan vindt de ploeg zichzelf terug op een mooie plaats in de subtop. En als de ziekenboeg tegen die tijd nu ook nog eens voor een flink deel is leeggestroomd, ziet de sportieve wereld er weer een stuk vriendelijker uit.

Feyenoord – Vitesse 2-1.
32. Bero 0-1,47. Botteghin 1-1, 88. Van Persie 2-1.