‘Betuwse clash’ in halve finale

5 juni 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

RKHVV – De Bataven. Een affiche dat als finale van het toernooi om de Arnhem Cup niet had misstaan. De ‘Betuwse clash’ tussen de twee hoofdklassers staat echter donderdagavond (vanavond) al op de rol in de halve eindstrijd van het prestigieuze toernooi.

De winnaar van de wedstrijd RKHVV – De Bataven mag het in de finale opnemen tegen Spero. De ploeg uit Elst schakelde dinsdag in de eerste halve finale titelverdediger AVW ’66 uit. Spero, dat dit seizoen promoveerde naar de derde klasse van het zondagvoetbal, won met 2-1.
RKHVV en De Bataven hebben donderdagavond geen geheimen voor elkaar. Beide ploegen troffen elkaar dit seizoen al twee keer in competitieverband. Op 1 december 2013 won De Bataven in Gendt na een spectaculair duel met 5-3 van RKHVV. In de return, op 19 april van dit jaar, nam de Huissense ploeg op eigen veld revanche voor die nederlaag: 3-0.
In de hoofdklasse C legde De Bataven uiteindelijk beslag op een zevende plaats met 35 punten uit 26 duels. RKHVV werd negende met 34 uit 26. De Huissense ploeg speelde zich echter door een 2-1 zege op Alverna pas op de laatste speeldag veilig. Niettemin beëindigde de ploeg van Frans Koenen de competitie een stuk beter dan De Bataven. De Gendtse ploeg kwam nooit in de problemen, maar pakte in de derde periode slechts 9 punten in 9 duels en verloor de laatste drie wedstrijden. RKHVV behaalde in de laatste periode 17 punten uit 9 duels.

Toch kan De Bataven terugkijken op een prima seizoen. De formatie van trainer Arnold Brehler en zijn assistent Thijs Waterink won op 17 mei de districtsbeker van de KNVB oost door een 3-1 zege op de zaterdagse eersteklasser DOS ’37. In de strijd om de landelijke amateurbeker verloor De Bataven afgelopen zaterdag in de halve finale met 3-1 van ASWH.

De Bataven is dus in het ritme gebleven en is daarom misschien licht favoriet tegen RKHVV in de halve finale van de strijd om Arnhem Cup. Aan de andere kant heeft RKHVV, dat de Arnhem Cup eenmaal (1980) won, zich volledig op dit duel kunnen concentreren.
RKHVV bereikte de halve finale door zeges op ESA (8-3) en in de kwartfinale tegen Babberich (4-2). In de tweede ronde hoefde de Huissense ploeg niet in actie te komen, omdat tegenstander OVC ’85 zich had teruggetrokken.
De Bataven, dat de Arnhem Cup voor het laatst won in 2011, hoefde ook maar twee keer te spelen voor een plek bij de laatste vier. De Gendste ploeg kende in de tweede ronde een walk-over omdat Arnhemia zich terugtrok. In de eerste ronde had De Bataven geen moeite met Arnhemse Boys (7-1), in de kwartfinale was de ploeg net iets te sterk voor Eldenia: 1-0.

RKHVV -De Bataven begint donderdagavond om 20.00 uur op het terrein van Eendracht aan de Doorwerthlaan in Arnhem. Het arbitrale trio wordt gevormd door scheidstrechter Joop Visser en zijn assistenten Patrick Baardman en Eric Huisman.

Arnhem Cup
Kwartfinales

Uitslagen
Eldenia – De Bataven             0-1
De Paasberg – Spero             0-8
Bemmel – AVW ’66                2-3
Babberich – RKHVV                2-4

Halve finales
Spero – AVW ’66                    2-1
Programma
Donderdag 5 juni, 20.00 uur: De Bataven – RKHVV

Finale
Zaterdag 14 juni, 19.30 uur. terrein Eendracht
Spero – winnaar De Bataven – RKHVV