Bekerduel in ’trieste’ entourage

31 januari 2013 | Van onze AS-redactie

Vitesse – Ajax is in de kwartfinale van de KNVB-beker een prachtig affiche. Toch zitten er donderdagavond in het stadion van FC Emmen niet meer dan ruim 2000 toeschouwers. ‘Triest, dat is het enige woord dat hierbij hoort’, zegt Vitesse-trainer Fred Rutten.

Vitesse – Ajax behoort gespeeld te worden in een uitverkocht Gelredome. Een dancefeest (Hardbass), komende zaterdag in ‘het grootste theater van Nederland’, gooide echter roet in het eten. Een gebrekkige communicatie bij Vitesse richting KNVB of een onwillige KNVB die het bekertreffen ook op dinsdag of woensdag had kunnen plannen, het blijft onverteerbaar dat Vitesse zijn ‘thuiswedstrijd’ tegen Ajax op 150 kilometer van Arnhem moet spelen. Wat de reden ook is.
‘Heel erg zonde dat we niet in eigen stadion spelen’, vertelde trainer Fred Rutten van Vitesse aan Omroep Gelderland. ‘Als je zondag een prachtige wedstrijd speelt voor 22.000 toeschouwers en je moet vier dagen later elders spelen voor een beperkt aantal mensen met zo’n affiche, dan is triest het enige woord dat ik daarbij kan bedenken.’
Vitesse en Ajax treffen elkaar donderdagavond voor de derde keer dit seizoen. De twee competitieduels leverden dit seizoen louter Arnhemse zeges op. In Amsterdam werd het 0-2, zondag in Arnhem maakte Vitesse een 2-0 achterstand goed en won met 3-2.
Theo Janssen speelde daarbij, net als in Amsterdam, een hoofdrol. Met zijn fantastische treffer (1-2) bracht hij het dolende Vitesse weer tot leven. Ajax stortte vervolgens in en verspeelde alsnog 3 zeker lijkende punten.
Voor Janssen was het toch een revanche op Ajax-trainer Frank de Boer, die éen van de beste middenvelders van Nederland niet goed genoeg vond voor Ajax. Janssen, die nog een behoorlijk aandeel had in de landstitel van Ajax, mocht aan het begin van het seizoen van De Boer dan ook vertrekken naar Vitesse.
De Boer vond Janssen ook afgelopen zondag niet sterk spelen. ‘Zijn eerste echte goede actie was de goal. Daarvoor heeft hij alleen maar corners genomen’, was het commentaar van de Ajax-trainer na afloop.
In de catacomben, direct na afloop van het duel in Gelredome, was er geen handje of een begroeting tussen het tweetal. ‘Hoeft ook niet’, zei Janssen. ‘Ik heb niks tegen hem, ik heb ook niks mét hem. Het is prima zo.’
Vitesse start vanavond in Emmen (aanvang 20.45 uur) vrijwel zeker in dezelfde opstelling als waarmee het zondag Ajax versloeg. Bij de Amsterdammers keert Ricardo van Rhijn na zijn schorsing terug in de basis. Danny Hoessen neemt waarschijnlijk de spitspositie over van Siem de Jong, die naar het middenveld verhuist. Christian Eriksen en Viktor Fischer krijgen rust.